ponedeljak, 23 oktobar 2023 13:09

Srbija: Lekcija o različitosti i empatiji – Učenici osmog razreda snimili film „Da sam ja ti“

Written by

Mlade Nišlije, Aleksa Ranđelović i Aleksa Đošić, učenici osmog razreda Osnovne škole Sveti Sava za vrijeme školskog raspusta snimili su film edukativnog karaktera, s jasnom porukom o poštovanju i prihvatanju različitosti, empatiji i toleranciji.

Akteri filma, Andrej Radulović (korisnik kolica) i Nikola Radojlović (osoba s oštećenjem vida), prikazuju i skreću pažnju na probleme osoba s invaliditetom u njihovoj svakodnevnoj komunikaciji i kretanju, šta vole da rade i šta ih ispunjava, a šta im smeta.

Dva mjeseca školskog raspusta iskoristili su na najbolji mogući način i poslali važnu poruku.

Film će danas, 26. oktobra premijerno biti prikazan u svečanoj sali ove škole. Cio događaj je humanitarnog karaktera, gdje će učenici osmog razreda donirati sredstva za liječenje bivše učenice Jane Petrović i prikupiti plastične čepove za ČEPeNIng i kupovinu kolica.

Autor Aleksa Ranđelović na ideju da se „pozabavi“ ovom temom došao je slučajno vidjevši rijaliti program na društvenoj mreži u kome učestvuju korisnici kolica, što ga je navelo da pomisli kako je zapravo osobama s invaliditetom.

„Tek kada sam seo u kolica, shvatio sam da pored toga što je užasno teško da se tako krećeš i što ima puno fizičkih barijera, najteži osećaj je da zbog nebrige drugih ljudi, ti ne možeš da dođeš na neko mesto gde svi idu i osećaš se bespomoćno. I to je ono što moramo da promenimo i jedna od poruka filma.Nije dovoljno da se samo priča o toleranciji i empatiji, već je potrebno da se tako i ponašamo i to stvarno primenjujemo svaki dan. Da pomognemo kada možemo i da ne okrećemo glavu. Da slobodno upoznajemo ljude različite od sebe I da osobe s invaliditetom ne svrstavamo u neke grupe, jer je bitna osoba, a ne njen hendikep. Po mom mišljenju, tako se poštuje i prihvata različitost“, kazao je Aleksa.

Aleksa Đošić koji je sve zabilježio okom kamere, ističe da nije bilo zahtjevno.

„Snimali smo sa dva telefona, jednim za zvuk, drugim za video. Jedinu tehničku poteškoću koju smo imali bila je kada je  koji je telefon snimao zvuk ugasio, što je i naglašeno u videu.  Zadovoljni smo i mislimo da smo poslali pravu poruku“, poručuje on.

Prije nego što pogledate cio film, razmislite da li ste se zapitali nekad šta bi bilo „Da sam ja ti“?

Izvor: Portal Niskevesti

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 426 put(a)

Back to top