ponedeljak, 17 februar 2020 11:38

Za stipendiranje 25,2 hiljade eura

Written by

Paraolimpijski komitet (POK) za stipendiranje sportista u 2020. godini, uz podršku Ministarstva sporta i mladih, opredijelio je 25, 2 hiljade EUR, kazao je predsjednik krovne sportske asocijacije osoba sa invaliditetom Igor Tomić. On je naglasio da je stipendijske ugovore potpisalo 17 sportista.

Biće stipendirani atletičari Marijana Goranović, Radmilo Baranin, Maja Rajković, Miloš Spaić i Miloš Ranitović, stonoteniseri Filip Radović, Luka Bakić, Slobodanka Gurešić i Milijana Ćirković, golbalisti Nikola i Marko Nikolić i Mirnes Ramović, plivači Ilija Tadić i Andrija Đurović, džudista Adnan Kujović, parabicikista Danilo Gojković i skijaš Petar Kasom.

Tomić je podsjetio da je iznos za stipendiranje sportista u 2020. veći nego što je bio budžet POK prije samo dva olimpijska ciklusa, 2012. godine.

“Godina je rekordna i po podršci koju ćemo opredijeliti našim sportskim organizacijama članicama POK i po budžetu koju smo dobili od države, odnosno Ministarstva sporta i mladih – 195 hiljada eura”, rekao je Tomić.

On vjeruje da će POK uz podršku lokalnih zajednica i sponzora uspjeti da zaokruži izazov paraolimpoijske 2020. godine.

“U ovoj godini imamo preko 40 međunarodnih izazova, od kojih pored krucijalnih POK u Tokiju, čak četiri Evropska prvenstva”, rekao je Tomić.

On je kazao da stipendisti dolaze iz sedam sportova koji su na programu Paraolimpisjkih igara.

Prema tiječima Tomića, to je iskrena podrška, iskreni zajednički trud porodice koji čine POK.

“Naši sportisti znaće da cijene ne iznos, nego odnos, da najbolji način vratre svojim briljantnim rezultatima u izazovnoj, 2020. godini. Hvala sportistima na dosadašnjem odnosu prema POK. Hvala Ministarstvu sporta i mladih. Osjećamo podršku Ministarsva sporta, vjetar u leđa i senzibiltet koji iskreno u kontinuitetu pokazuje prema crnogorskim poaraolimpijcima i paraolimpijkskom pokretu”, kazao je Tomić.

Stonoteniser Filip Radović kazao je da će paraolimpijcima stipendije mnogo značiti u napretku i ostzvarivanju zacrtanih ciljeva za 2020. godinu.

On se zahvalio POK na dugogodišnjoj podršci, kao i Ministarstvu sporta i ministru Nikoli Janoviću.

“Nadam se da ćemo opravdati ukazano povjerenje dobrim rezultatima. Olimpijska je godina, moj cilj je plsman na POI. Trenutno imam dobru poziciju, treći sam na rang listi. Ostaje turnir u Italiji, na kojem dobrom igrom mogu da sačuvam poziciju i ostvarim plasman među najbolje stoinotenisere svijeta”, kazao je Radović.

On je istakao da mu je cilj da u Tokiju nastupi i u ekipnom dijelu sa Lukom Bakićem.

“Bakića očekuju tri sankcionisana mitinga, a ukoliko to bude potrebno i na završnom, Viner turnira sa kojeg se ide direktno u Tokio”, kazao je Radović.

Direktor direktorata za sport, Miloš Lalević kazao je da Vlada i Ministarstvo sporta i mladih rekordnim izdvajanjem četvrtu godinu zaredom pokazuju na koji način vrednuju sve rezultate koje paraolimpijci ostvaruju i šta u budućnosti očekuje od njih.

“Činjenica da imamo 17 stipedista ove godine najbolje govoti o kvalitetu i očekivanjima koje imamo od POK. Ministarstvo ima za cilj da unaprijedi uslove, prije svega finansijske, za rad svih sportskih saveza i krovnioh institucija u sportu. Ne tako davno godišnji budžet bio je ravan onom koji sada izdvajate za stipendije. To je najbolji pokazatelj koliko je politika unapređenja uslova za rad napredovala. Ponosnoi smo na paraolimpoijce i na njihove rezultate”, rekao je Lalević.

On je istakao da takav odnos dovoljno govori da je paraolimpizam visoko u agendi Vlade Crne Gore.

Teks preuzet s portala agencije Min@

Pročitano 1130 put(a)

Back to top