ponedeljak, 18 januar 2021 08:40

Spremno dočekujemo paraolimpijsku 2021

Written by

„Paraolimpijci su i u godini pandemije koronavirusa Crnu Goru učinili ponosnom“, kazao je predsjednik Paraolimpijskog komiteta (POK) Igor Tomić.

On je naglasio da podvizi crnogorskog POK nijesu mjerljivi samo rezultatima i medaljama, već brojnim uspjesima na organizacionom polju i stvaranju uslova za trening i takmičenje.

„Čeličnom voljom i disciplinom crnogorski paraolimpijci uspjeli su da, u specifičnoj godini bez međunarodnih takmičenja, održe izuzetan psihofizički nivo i spremno dočekuju paraolimpijsku 2021.” kazao je Tomić u intervjuu.

Govoreći o prethodnoj godini, istakao je da će je pamtiti po nevjerovatnom rezultatu, možda i najvećem u istoriji crnogorskog sportskog pokreta osoba s invaliditetom (OSI) direktnom plasmanu stonotenisera Filipa Radovića na Paraolimpijske igre.

Ističući značaj tog rezultata i težinu kvalifikacionog puta Igor Tomić je podsjetio da je Radović plasman u Tokio izborio kao treći senior svijeta i prvi na rang listi stonotenisera do 23 godine.

Tomić, koji je više od deceniju i po uključen u rad atletske reprezentacije, kazao je da je 2020. bila značajna i zbog afirmacije trojice atletičara, navodeći da očekuje da će to oni brzo potvrditi na zvaničnim međunarodnim takmičenjima.

„Uslijed nedostatka međunarodnog programa, organizacijom i učešćem na niz domaćih inkluzivnih takmičenja, dobili smo nekoliko paraolimpijaca s   izuzetnim rezultatima. Bacač diska Nikola Nikolić, u kategoriji F12-13 je imao rezultat oko 38 metara, što ga svrstava u sam krem evropskih diskaša. Bacač kugle Miloš Spaić u kategoriji F 11 imao je hitac 11,49 metara, što je vrijedan rezultat”, kazao je Tomić.

Tekođe je istakao da ga raduje što se paraolimpijskom pokretu priključio nekadašnji košarkaški reprezentativac, Ivan Ćorović.

„On je nova nada crnogorske paraatletike. Već na prvim treninzima pokazao je zavidan potencijal i da je od njega realno očekivati velike rezultate", rekao je Tomić.

Predsjednik POK kazao je da je ponosan što je krovna asocijacija sporta OSI u godini bez velikih takmičenja, uspjela da poboljša uslove rada paraolimpijaca kroz razvoj sportske infrastrukture.

„To prije svega mislim na vrijedan projekat adaptacije fiskulturne sale nikšićke osnovne škole „Olga Golović“, koji smo realizovali, uz saglasnost Ministarstva sporta i mladih, a u partnerstvu sa Savezom slijepih Crne Gore i global klubom Nikšić. Time smo dobili još jednu značjnu trenažnu bazu za crnogorski paraolimpijski sport", kazao je on.

Podsjetio je da, uz podršku Glavnog grada, dodatno opremljen i trenažni centar Resursnog centra za djecu i mlade „Podgorica“.

„Uložili smo i značajna sredstva u nabavku zahtjevne specijalizovane i redovne sportske opreme i rekvizita. To je garant da ćemo sportsku 2021. dočekati mnogo spremniji", kazao je Tomić.

Prema njegovim riječima, prošla godina bila je rekordna i po podršci klubovima, članovima POK, kao i iznosu izdvojenom za stipendiranje paraolimpijaca.

„Proširili smo paraolimpijsku porodicu za prvi džudo klub osoba s invaliditetom Ipon“ u Bijelom Polju i Sportsko rekreativno društvo OSI Bar. U završnoj je fazi registracija još jednog stonoteniskog kluba na Cetinju, kao i prvog plivačkog kluba OSI u Podgorici", rekao je predsjednik POK.

Govoreći o planovima, Tomić je naglasio da mnogo očekuje od crnogorskih paraolimpijaca u 2021. i da je uvjeren da će se trijumfalno vratiti na međunarodnu scenu.

„Očekuju nas Igre u Tokiju, gdje već imamo troje zagarantovanih sportista, što je rekordan broj od osnivanja POK. Zahvaljujući Filipu Radoviću, prvi put na Igrama, imamo takmičara koji je konkurentan za medalju. Iskreno vjerujemo da će mu se u Tokiju, preko posljednjeg kvalifikacionog Viner turnira u Laškom (15. do 17. aprila ) priključiti Luka Bakić. Time bi prvi put na Igrama nastupili i u ekipnoj konkurenciji" rekao je Tomić.

Najavio je da atletičare očekuje Evropsko prvenstvo, početkom juna u Bidgošću, s željom da se nastavi kontuinuitet osvajanja medalja od istorijskog Groseta 2016.

Tomić vjeruje u još jedan reprezentativan nastup global reprezentacije na šampionatu Evrope B divizija, krajem maja u finskom Pajulahtiju.

„Siguran sam da će naša reprezentacija predstavljati tvrd orah i u B diviziji. Očekujem dobar nastup plivača Ilije Tadića na Evropskom prvenstvu u Madeiri, poslije nastavka trenažnog procesa na koledžu u Americi", kazao je Tomić.

Prema njegovim riječima, u prethodna dva paraolimpijska ciklusa, od Londona 2012., na ozbiljan način postavljen je sistem paraolimpijskog u opštem sistemu sporta u Crnoj Gori.

„Konstantan progres podrške države Crne Gore je evidentan, a manifestovao se kroz briljantne rezultate naših paraolimpijaca u protekla dva ciklusa, kroz omasovljenje sporta i sportista u našem pokretu" rekao je Tomić.

On nema dilemu da će takav odnos države Crne Gore prema paraolimpijskom pokretu biti nastavljen.

„Nemam dilemu i da će crnogorski paraolimpijci na najbolji mogući način, kako to samo oni znaju, odgovoriti na podršku ozbiljno, iskreno i časno. Uvjeren sam u vrhunske rezultate paraolimpijaca na koje ćemo se ponositi i u 2021. Ti rezultati nijesu samo sportski, već Crnu Goru promovišu kao inkluzivno, humano i društvo poštovanja različitosti" rekao je Tomić.

Kazao je da je posebno ponosan na paraolimpijski tim kancelariju i organe POK, kao i na eminentna trenerska imena iz Crne Gore i regiona, koja su ostavila pečat u razvoju crnogorskih paraolimpijaca.

„Imena Gorana Obradovića, porodice Lupulesku, Vlade Ristića, Bojana Ilića, Veljka Čegara, Čeda Damjanovića, Nikole Čurovića, Danijele Franete, Ivane Vraneš, Boška Radulovića, Nikole Mišurovića, Stanka Labana i ostalih garant su uspjeha i napretka paraolimpijskog sporta" rekao je Tomić.

On je pohvalio saradnju s Cnogorskim olimpijskim komitetom, nacionalnim sportskim savezima, krovnim nevladinim asocijacijama osoba s invaliditetom i medijima.


Izvor:
www.fosmedia.me

Pročitano 1221 put(a)

Back to top