četvrtak, 23 april 2020 12:35

Cilj ne prepoznaje prepreke

Written by

Zeničanka Sajra Poljo (korisnica kolica) koja se uspješno bavi streljaštvom, odlučila je da nastavi svoj put napretka i nizanja uspjeha. Sajra każe osim što voli puške, taj sport nas uči kako pravilno rukovati oružjem, uči nas strpljenju, preciznosti. „Ovaj sport zahtijeva jaku koncentraciju, te samim tim odvlači pažnju od svakodnevnice", ističe ona i dodaje da su je članovi streljačkog kluba osoba s invaliditetom prihvatili srdačno. 

Kroz treninge Sajra je naučila da invaliditet nije prepreka te da svi oni funkcionišu kao jedna velika porodica. Prvi dodir sa vazdušnom puškom za precizno gađanje dao joj je osjećaj moći, uspjeha i snage kroz koji može kontrolisati svoju budućnost. „Na turnirima mi nije bilo bitno koje mjesto sam uzela, bilo mi je bitno da sam postigla nešto u životu, da napokon ljudi koji me vide, da me ne vide kao „djevojčicu iz saobraćajke“, već nekoga ko je uspio u životu, napokon sam osjetila zadovoljsvo i ispunjenost u srcu“, izjavila je Sajra. 

U početku je samo željela da se zabavi i zaboravi na sva dešavanja oko sebe. Međutim, s prvom medaljom srce je počelo ubrzano kucati, a ni sama nije mogla vjerovati da je uspjela. "Konačno mogu da kažem svima koji su mi rekli da nešto ne mogu, da ja to mogu“, rekla je Sajra. 

U protekloj sezoni sa streljačkim klubom osoba s invaliditetom osvojila je državno prvenstvo, federalnu premijer ligu i kup Bosne i Hercegovine, dok je individualno osvojila 2. mjesto u ligi FBiH i zlatnu medalju na kupu BiH. Međutim, osim streljaštva Sajra je aktivna i u atletici gdje je osvojila 3. mjesto u disciplini bacanja kugle i 2. mjesto u disciplini bacanja diska zbog čega je proglašena najperspektivnijim mladim sportistom BiH u Sarajevu. „Ja sam još dijete i imam mnogo toga za naučiti“, skromno kaže Sajra.

„Naučila sam da invaliditet nije bolest, da me ne definiše kao osobu koja ne može ništa. Samo zato što sam korisnica kolica ne znači da ne mogu dati koš, držati pušku, slikati, svirati ili govoriti tri strana jezika. Čak ni stepenice mi više nisu prepreka“, poručuje Sajra. Na kraju je istakla da na budućnost ne može puno uticati, ali da će se truditi ostati dobra osoba i što bolja u sportu. Djeci koja su korisnici kolica, poručila je da se bave sportom, da se ne stide i da se svaki dan druže i uživaju, jer život može biti mnogo lijep.

Pripremila: Dalida Rastoder
Izvor: Klix.ba

Pročitano 1589 put(a)

Back to top