sreda, 25 mart 2020 13:52

Osobe s invaliditetom dodatno ugrožene: Pomoć je prisutna, ali ona ne može trajati 24 sata

Written by

Život u doba koronavirusa težak je za sve, ali ipak osobama s invaliditetom potrebna je dodatna pažnja i pomoć da lakše prebrode ovu sitauciju.

Vanja Čolić, aktivistkinja u pokretu osoba s invaliditetom, kaže da se situacija s koronavirusom na sličan način odražava na život osoba s invaliditetom, kao i kod osoba bez invaliditeta.

“Međutim, vjerovatno je razlika u tome kod osoba s invaliditetom koje žive same i koje su na neki način prepuštene same sebi. Naravno, to ne znači da nemaju adekvatnu pomoć zajednice, ali ta pomoć ne može da traje 24 sata”, kaže Vanja Čolić. 

Ona kaže da svaka invalidnost nosi određeni rizik, pa je teško govoriti koja je grupa osoba s invaliditetom posebno ugrožena.

“Tako da, na primjer, osobe oboljele od mišićne distrofije imaju smanjen kapacitet pluća i automatski se ne smiju dovesti u mogućnost dobijanja upale pluća. Osobe s oštećenjem sluha ili vida, ukoliko na adekvatan način ne dobiju informacije o širenju virusa, o neophodnim mjerama zaštite i slično, mogu se nenamjerno dovesti u situaciju da se zaraze. Osobe s intelektualnim oštećenjem su dodatno ugrožene, jer ne mogu u potpunosti biti svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo”, pojašnjava Vanja.

Vanja vjeruje da osobe s invaliditetom možda i najbolje znaju kako kvalitetno provoditi vrijeme u izolaciji.

“Većina nas je naučila da nemamo mnogo aktivan i dinamičan svakodnevni život. Dobra knjiga, film, društvene igre i slično su samo neki od prijedloga za kvalitetno vrijeme dok traje izolacija. Društvene mreže, takođe, igraju veliku ulogu u životu svakog pojedinca jer zahvaljujući njima na dnevnom nivou možemo biti u kontaktu s više osoba nego što možemo u realnom zivotu”, pojašnjava ona.

Od zdravstvenih radnika, osobe s invaliditetom nisu dobili ništa više instrukcija od onih koje su namijenjene svim građanima.

“Kroz različite kontakte, imam informacije da su organizacije i udruženja osoba s invaliditetom u svakodnevnom kontaktu sa svojim članovima kako bi im pružili potrebnu podršku. Nekada je i jedno ‘Kako si?’ upućeno putem telefona ili SMS-a dovoljno da se bilo koja osoba osjeća bolje. Usluga personalne asistencije, takođe, nesmetano funkcioniše, prilagođena okolnostoma i mjerama koje su na snazi zbog vanredne situacije.

Da se poboljša život osoba s invaliditeom Vanja kaže da je dovoljna podrška u bilo kojem obliku.

“Pozivom, porukom, odlaskom u nabavku ili šetnjom ljubimca, ukoliko ga osoba s invaliditetom ima.

Naročito je važna podrška osobama s invaliditetom koje su same. I čovjek bez bilo kakvih problema treba podršku u ovoj neizvjesnoj situaciji, pa tako i osobe s invaliditetom”, ističe Vanja.

Dušica Lipovac, direktorica Filmskog festivala "Uhvati film - Banjaluka" i aktivistica, kaže da je većina osoba s invaliditetom u ovim kriznim danima kod svojih kuća, što i jeste preporuka nadležnih institucija.

“S obzirom na to da pojedine OSI pripadaju rizičnim grupama, mjere razumne adaptacije ključne su da bi se osobama s invaliditetom omogućilo da smanje kontakte i rizik od zaraze. Sve nas je obuzeo strah zbog pojave virusa korona. Тreba da budemo odgovorni, misleći na sebe, svoju porudicu i druge ljude oko nas, da ostanemo kod svojih kuća i solidarni, te da damo podršku zdravstvenim radnicima koji štite sve nas.

Vrlo je važno da se prate uputstva za sprečavanje širenja virusa korona propisana od nadležnih institucija”, ističe Dušica Lipovac.

Ona kaže da su posebno ugrožene OSI koje pate od hroničnih oboljenja, kao što su kardiološki problemi, dijabetes, astma, zatim osobe s oslabljenim imunitetom, osobe koje imaju reumatoidni artritis, sistemski lupus, multipla sklerozu, osobe starije od 65 godina.

Za period samoizolacije Dušica svima preporučuje da pročitaju dobru knjigu, pogledaju film ili seriju, a pored toga imamo mogućnost i gledanja pozorišnih predstava online.

“Koliko god da smo opterećnim trenutnom situacijom, moramo pokušati naći mir, posvećujući se nekim stvarima kojima ponekad nismo u mogućnosti zbog mnoštva obaveza. Pored toga, pravljenje planova za neke nove aktivnosti u budućnosti ili pisanje projekta možemo da radimo dok smo u samoizolaciji”, ističe Lipovac Dušica.

Ona dodaje da se preporuke za osobe s invaliditetom tokom pandemije virusa korona ne razlikuju puno od mjera koje važe i za osobe koje nemaju invaliditet.

“Stroga higijena je na prvom mjestu, što znači često pranje ruku sapunom, duže i detaljnije, često provjetravanje prostorija u kojima borave. Zatim, kolica i druga pomagala moraju se detaljno brisati dezinfekcionim sredstvima, posebno metalne dijelove i točkove prije ulaska u stan. Brisanje i predmeta koje često dodiruju: kvake, prekidač za zvono, svjetlo i sl. Praćenje simptoma i brzo reagovanje je vrlo važno”, ističe naša sagovornica.

Ona dodaje da je osobama sa invaliditetom koje su zaposlene neophodno da se omogući rad od kuće ili plaćeno odsustvo.

“Znam da je u Banjaluci to i omogućeno. Pored toga, povećanje sati personalne asistencije naročito za OSI sa težim oblikom invaiditeta jer je personalna asitencija jedan od najvažnijih preduslova za samostalan život OSI.  Dostupnost i pristup informacijama za sve građane i građanke, što znači da informacije treba da budu obezbijeđene na pristupačan način: na znakovnom jeziku, u pristupačnom vidu i formatu, titlovanje, dostupnost printanih materijala i na Brajevom pismu itd.”, ističe Dušica.

Podsjetimo da je Grad Banjaluka aktivirao broj 065 01 02 03 putem kojeg osobe s invaliditetom, starije osobe, trudnice, hronični bolesnici ili osobe sa ugroženim imunitetom mogu da naruče dostavu osnovnih životnih potrepština, što mnogo znači svima nama.

Izvor: portal Buka

Pročitano 2961 put(a)

Back to top