utorak, 03 decembar 2019 13:51

Esejsko takmičenje za OSI: Ravnopravnost i nediskriminacija

Autor:

U savremenom svijetu različita lična svojstva bi trebalo da se tumače kao osnov za prihvatanje razlika, a ne kao osnov za diskriminaciju.

Osobe s invaliditetom se svakodnevno susrijeću sa postupcima društva koji dovode do neravnopravnog položaja u svakodnevnim društvenim aktivnostima, obrazovanju, oblasti rada, kulturnim događajima, zdravstvu, na ulici... 

Nasuprot mišljenju mnogih, sve ovo su oblasti društvenog života u kojima OSI mogu jednako participirati zajedno s ostalim građanima. 

Svakako da predrasude ne mogu biti iskorijenjene „preko noći“, niti se sva prava mogu ostvariti tek tako, što i potvrđuju brojna iskustva OSI. Papir govori jedno, a stvarno stanje govori o zagarantovanim, ali ne ostvarenim pravima. Razlog tome je tretiranje svih OSI na identičan način samo na osnovu jednog slučaja, umjesto postupanje prema licima kao prema zasebnim individuama. 

Činjenica je da ako OSI ne govore o svom društenom položaju i poboljšanju istog, u suprotnom se neće govoriti o istom ili će se govoriti na pogrešan način.

Upravo riječi koje koristimo predstavljaju odraz našeg mišljenja i shvatanja o nekom ili nečemu.

Mnogi nisu svjesni da najčešći termini koji se upotrebljavaju da okarakterišu OSI (invalid, gluv, slijep…) nisu ništa drugo do etiketiranje. Većini mladih OSI je izbor zanimanja sužen. Škola, fakultet, pa čak i radno mjesto biraju se shodno pristupačnosti objekata. Očekivano je da se ta lica zapitaju da li uopšte postoji mogućnost da se školuju za ono što ih zanima, rade ono što vole i obezbijede svoju egzistenciju.

Za ravnopravnost i nediskriminaciju neophodno je prihvatanje OSI kao lica koja imaju pravo biti dio drušvene zajednice i kao lica koja mogu dati svoj doprinos istoj.

Autorka: Sandra Vukašinović

*Autorka je nagrađena trećom nagradom u okviru Esejskog takmičenja za OSI koje je sprovedeno kao aktivnost projekta Za mlade s invaliditetom, bez barijera! koji UMHCG sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja kroz konkurs za NVO.

Pročitano 1453 put(a)

Back to top