petak, 23 jun 2023 11:49

Miličić: Neophodno podstaći mlade s invaliditetom da zastupaju svoja prava

Written by

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), uz finansijsku podršku Glavnog grada, pokreće projekat Podrška, a NE zanemarivanje! koji je namijenjen mladima s invaliditetom od 15 do 30 godina“, kazala je predstavnica ovog Udruženja Anđela Miličić. Ona je u emisiji Lice Podgorice Gradske RTV“, istakla da je neophodno podstaći mlade s invaliditetom da se informišu, kako bi na najbolji način zastupali svoja prava.

„Cilj projekta Podrška, a NE zanemarivanje! je da se što više mladih s invaliditetom aktivira u društvenoj zajednici“, istakla je Miličić. Jedna od aktivnosti je, kako navodi, organizovanje grupa samopodrške.

 „Ovakav vid aktivnosti je jako važan za osobe s invaliditetom, za njihovo osnaživanje, za zagovaranje njihovih prava, te da se prvenstveno podstiču osobe s invaliditeteom da donose odluke. Jer, u tom segmentu se od nas, osoba s invaliditetom, ne očekuje, i kroz odrastanje nijesmo naučeni, da je važno da mi donosimo odluke, da imamo pravo izbora, pravo na kontrolu, pravo na grešku, što je važno kada želimo da osamostalimo osobu s invaliditetom”, objašnjava Miličić.

Projekat je namijenjen mladima od 15 do 30 godina, koji žive, rade ili se školuju u Podgorici. Prijave su, kako ističe Miličić, otvorene do 26. juna.

Potrebno je, naglašava Miličić, podstaći mlade s invaliditetom da se informišu.

„Osnažiti ih da je i njihov glas jako važan i da su oni ti koji mogu i treba da donose određene odluke, da utiču da se ovo društvo mijenja.
Način na koji osobe s invaliditetom dolaze do komunikacije, do određenih informacija, nijesu uopšte motivisani, prosto su pasivni i stvara se odnos da osobe s invaliditetom budu zavisne od svojih članova porodice”, poručuje Miličić.

Ukoliko se osobama s invaliditetom stvore adekvatni uslovi za život, zaključuje Miličić, postojaće i veće interesovanje kod ove kategorije društva da budu aktivni učesnici zajednice u kojoj žive.

Izvor: Portal gradski.me

Priredio: Ivan Čović

Pročitano 476 put(a)

Back to top