četvrtak, 25 maj 2017 14:16

Ria Jurić - diplomirana istoričarka

Autor:

Postala je diplomirana istoričarka a priliku da istražuje i završi pripravnički staž dobila je u Muzeju grada Zenice gdje radi na stručno-istraživačkom radu. Ria Jurić je u zenički muzej došla preko programa zapošljavanja osoba s invaliditetom, a koji se finansira iz federalnog Fonda za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

Ria o svojim počecima kaže:

"Trenutno radim kao pripravnica u Muzeju grada Zenice kao istoričarka. Moj projekt i zadatak je stručno-istraživački rad 'Istorija školstva na području grada Zenice u periodu od 1990-2015. godine. Kao i svaki početnik, obučavana sam. Na početku kad sam se upoznavala, projekat i rad je bio zaista težak, međutim, kako je vrijeme prolazilo i kako sam napredovala, projekat je postao puno jači", rekla je Jurić.

Projekat predstavlja potencijalnu publikaciju čija je ideja zahtjevala sistematični rad s većim vremenskim periodom proučavanja, a u sklopu rada obuhvaćene su 23 osnovne i 11 srednjih škola sa područja grada.

Uslovima rada je zadovoljna Svoje dane provodi u prostoru biblioteke muzeja gdje istražuje i selektira podatke koje je prikupila, "Došla sam preko Fonda za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Direktor Adnadin Jašarević bio je jako ljubazan i primio me. U muzeju imam sve što mi treba, i više od toga", rekla je Jurić i dodala kako su je sve kolege odlično prihvatile.

Jašarević je rekao kako se Fond za zapošljavanje osoba s invaliditetom slabo koristi, što onemogućuje osobama s invaliditetom da ostvare svoj puni potencijal.

"Zahvaljujući Fondu mnoge osobe s invaliditetom u Federaciji BiH dobile su priliku da odrade svoj pripravnički staž, a neke i da dobiju stalan posao. Ovaj Fond je značajan za nas, mada ga ne koristimo koliko treba i nekad mi se čini da zaziremo od osoba s invaliditetom i ne dopuštamo da pokažu svoj potencijal. Koliko sam upoznat, u našoj državi svaka deseta ili jedanaesta osoba u BiH  je osoba s invaliditetom, tako da ih treba uključivati u društvo, a ne izbjegavati", rekao je Jašarević.

O poslu koji Ria obavlja kaže:

"Ria se brzo uklopila u kolektiv, snašla se i mnogo se otvorenije ponaša. Što je najvažnije, radi značajan posao, jer ovim projektom o zeničkom školstvu se  nikada niko nije bavio. Ona je bila strpljiva, ide na teren u škole, prikuplja podatke. Ria koristi naučne metode u svom radu, što je danas, nažalost, rijetkost. Dobijamo gomilu studenata koji nisu nikad čuli za naučni metod, a ona radi ozbiljno i veoma sam zadovoljan. Kasnije kad u potpunosti prikupi podatke i selektira ih, objavićemo knjigu o zeničkom školstvu ", rekao je Jašarević.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor:www.osobodjenje.ba

Pročitano 1636 put(a)

Back to top