sreda, 23 oktobar 2019 11:41

Glavni grad nastavlja podršku nevladinom sektoru

Autor:

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković nakon potpisivanja ugovora o finansiranju NVO projekata  izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije još jednog projekta podrške nevladinim organizacijama. To, kako je kazao, postaje tradicija kada je Glavni grad u pitanju jer je i ove godine opredijeljeno 50 hiljada eura za podršku projektima iz različitih oblasti naših nevladinih organizacija, 40 hiljada u okviru projekta koji danas realizujemo i 10 hiljada eura u okviru projekta RELOAD koji realizujemo u okviru projekta sa UNDP-jem i Delegacijom Evropske Unije.

„Na ovaj način 8 nevladinih organizacija je dobilo podršku Glavnog grada i jako nam je drago što je najveći broj tih projekata koncipiran tako da bi njihova realizacija trebala da u suštini pomogne unapređenju društvenog statusa ugroženih društenih grupa, bilo da se radi sa osobama sa invaliditetom ili đeci koja se nalaze u teškom materijalnom statusu tako da smo vrlo ponosni što smo dio ove priče, kazao je nakon potpisivanja ugovora za finansiranje gradonačelnik dr Ivan Vuković.

Tom prilikom je dodao kako uprava Glavnog grada računa na podršku nevladinog sektora kao što i oni mogu mogu računati na saradnju sa lokalnom samoupravom u narednom periodu.

„Ne samo u okviru ovih projekata nego bilo koja inicijativa Glavnog grada koja ostavlja prostor za angažovanje civilnog društva, biće prilike đe vidimo potencijal saradnje i njihov aktivni angažman na planu realizacije tih projekata“, zaključio je Vuković i dobitnicima poželio sreću prilikom realizacije projekata.

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić se zahvalila Glavnom gradu što je prepoznao projekat „Samostalnost i izbor“ kao jedan od osam koje će podržati kroz ovaj konkurs i naglasila da je raduje činjenica da su svi projekti usmjereni na osobe invaliditetom, uključujući mlade i djecu, ali i druge ugrožene kategorije kao što su djeca iz materijalno ugroženih porodica.

„Naš projekat se odnosi na promocju filozofije samostalnog života, odnosno samostalnog donošenja odluka, za mlade sa invaliditetom kroz niz aktivnosti: samostalnu školu života gdje ćemo kroz različite vrste radionica i individualnog i timskog rada osnaživati mlade sa invaliditetom za samostalan život i samostalno donošenje odluka koje podrazumijevaju izbor i kontrolu nad sopstvenim odlukama” istakla je Vujačić dodajući da projekat traje četiri mjeseca i da je raduje što na ovaj način NVO Udruženje mladih sa hendikepom nastavlja saradnju sa Glavnim gradom.

Čedo Lazić, predsjednik Organizacije slijepih za Podgoricu, Danilovgrad, Kolašin i Tuzi istakao je da ova Organizacija postoji već 71 godinu i najveća je organizacija koja okuplja slijepe i slabovide osobe, a broji preko 280 članova i članica. “Sa zadovoljstvom ističem da imamo intenzivnu saradnju sa Glavnim gradom. Sa još nekoliko NVO, a uz pomoć Grada, implementiramo projekat Mobilni timovi za podršku i pomoć osobama sa invaliditetom, kroz koji 21 osoba iz naše Organizacije dobija podršku. Ranije smo inicirali pitanje taktilnih staza za lakše funkcionisanje pri samostalnom kretanju osoba bez vida i za tu namjenu su opredijeljena značajna sredstva u budžetu Glavnog grada za sljedeću godinu, kako kako bi sve značajnije tačke u gradu bile obilježene stazama vodiljama i taktilnim tačkama. Takođe, razgovarano je o tome da se razmotri mogućnost zvučne najave gradskih stanica u gradskom prevozu”, istakao je Lazić, navodeći da Udruženje sa Glavnim gradom realizuje i čitav niz drugih projekata, na obostrano zadovoljstvo.

Da podsjetimo, iz Budžeta Glavnog grada na godišnjem nivou opredjeljuje se određeni iznos sredstava za finansiranje projekata NVO, čiju raspodjelu vrši Komisija za raspodjelu sredstava za projekte nevladinih organizacija Glavnog grada. Sredstva za ovu godinu dodijeljena su sljedećim nevladinim organizacijama: NVO“ Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju-Podgorica“- sa projektom „Stručni rad –najbolji način za unaprjeđenje stanja djece i mladih sa smetnjama u razviju“; NVO „Radio klub-Podgorica“- sa projektom „Podizanje nivoa tehničke kulture mladih eksperimentalna robotičko-elektronička radionica za talentovanu djecu i omlaidnu“; NVO “Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore“-sa projektom „Samostalnost je izbor“; NVO “ Roditelji“, sa projektom „ Razvojno-edukativna učionica; NVO „Udruženje psihologa Crne Gore“, sa projektom „Da svako dijete ima šansu“; NVO „Udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju-Staze“, sa projektom“ Radno-okupacione terapije za djecu sa smetnjama u razvoju“; NVO „Organizacija slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin“, sa projektom „Put ka integraciji lica sa oštetećenjem vida u lokalnu zajednicu“, NVO „Specijalna olimpijada“, sa projektom „Mladi sportisti“.

Izvor: sajt Glavnog grada

Pročitano 2371 put(a)

Back to top