ponedeljak, 20 decembar 2021 12:30

NVO ove godine ostale bez najmanje 1,2 miliona

Autor:

Nevladin sektor zapamtiće 2021. godinu kao jednu od najtežih za opstanak, ocjenjuju neki iz tog sektora, a da je tako potvrđuje i informacija Vlade usvojena na poslednjoj sjednici gdje se navodi da je u ovom trenutku jedino izvjesno da će iznos od 250.000 eura biti raspodijeljen do kraja tekuće godine, a da prema procjeni ministarstava, postoji mogućnost da se raspodijeli i iznos od 2.243.205,40 eura, dok je realno očekivanje da preostali iznos od 1.250.000 ne može biti isplaćen. U tekućoj godini za ove namjene ukupno je opredijeljen iznos od 3.713.205,40 eura, a odnosi se na finansiranje projekata i programa iz oblasti od javnog interesa i iz oblasti zaštite lica sa invaliditetom.

„Početkom 2021. godine, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, pokrenulo je ponovni proces programiranja prioritetnih oblasti od javnog interesa i visini sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u tim oblastima za 2021 godinu. Uzimajući u obzir činjenicu da je Zakon o budzetu za 2021. godinu, stupio na snagu 1. jula 2021. godine, kao i to da je nova odluka stupila na snagu 24. jula 2021. godine, ovaj proces nije mogao otpočeti u zakonom utvrđenom roku, odnosno 1. marta 2021. godine“, navodi se u informaciji Vlade.

Direktor NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku Mitar Radonjić u izjavi za "Dan" kaže da se dogodilo upravo ono na šta je upozoravao i apelovao na donosioce odluka da ne dozvole – kašnjenje konkursa i samim tim isplata sredstava za projekte NVO, od kojih su neki ključni za održavanje socijalnih servisa i usluga.

„Ono što me posebno zabrinjava jeste cinjenica da se isti scenario sprema i ove godine, s obzirom na to da određeni poslanički klubovi najavljuju da neće podržati budzet za sledeću godinu. NVO koje su licencirani pružaoci ključnih socijalnih usluga jedva su preživjele ovu godinu, a sledeću sigurno neće ukoliko opet dođe do ovolikog kašnjenja i nerealizacije određenih konkursa. Po ko zna koji put se dokazalo da oni koji treba da brinu o građanima, to uopšte ne čine, već se preko grbače građana obračunavaju s političkim neistomišljenicima“,  ističe Radonjić.

Direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić kaže da je tačno da je Vlada nakon reorganizacije državne uprava morala pristupiti ponovnom sektorskom planiranju prioritetnih oblasti, međutim, cijeli proces raspodjele sredstava morao je biti sproveden brže i efikasnije, od procesa formiranja komisija, do raspisivanja konkursa.

„U tom smislu, svi resori su morali konkurse raspisati najkasnije u septembru kako bi se proces okončao prije kraja godine. Neprihvatljivo je da su neki resori konkurse raspisali tek u novembru te da, uz zahtjevan proces administrativne provjere u onim oblastima gdje je zaista veliki broj aplikanata, uz zakonski rok od 15 dana, taj proces može trajati skoro do kraja godine. Neprihvatljivo je da Vlada u navedenoj Informaciji navodi da je pojedinačna odgovornost resora, te da "ovaj proces nije mogao otpočeti u zakonom utvrđenom roku" jer je ona morala obezbijediti sprovođenje zakona, posebno imajući u vidu koliko puta joj je na to ukazivano s različitih adresa“, navodi Vujačić.

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) u više navrata je ove godine upozoravao na kršenje Zakona o NVO i slao inicijative Vladi da u hitnom roku objave konkurse, ali se to nije desilo.

Izvor: portal Dan 

Priredila: Anđela Miličić

Pročitano 979 put(a)

Back to top