ponedeljak, 30 novembar 2015 15:21

Najava - Konferencija na temu: Pristupačnost - preduslov dostojanstva i slobode

Autor:

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore organizuje konferenciju na temu: Pristupačnost - preduslov dostojanstva i slobode, u PR centru (Stari Aerodrom, Josipa Broza Tita 23A), u utorak, 01. decembra 2015, s početkom u 10h:00'.

Planirano je da u uvodnom dijelu konferencije, nakon prikazivanja dijela filma: "Ja sam više od svojih barijera", snimljenog u okviru projekta, govore državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač, ambasador Aleksandar Andrija Pejović, generalni direktor Direktorata za građevinarstvo u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Danilo Gvozdenović, savjetnica za evropske integracije i ljudska prava u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Barbara Rotovnik i Izvršna direktorica UMHCG Marina Vujačić.
Nakon otvaranja konferencije i uvodnih obraćanja planiran je poseban panel u kojem je predviđeno da govore direktorka Direkcije za strateški razvoj građevinarstva Tatjana Vujošević, v.d. generanog direktora Direktorata za drumski saobraćaj Mirel Radić Ljubisavljević, predstavnik Inženjerske komore Crne Gore, inspektor građevinarstva Uprave za inspekcijske poslove Aida Čikić, zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, i koordinatorka Pravnog programa i antidiskriminacije u UMHCG, Miroslava-Mima Ivanović.

Ovom konferencijom UMHCG završava aktivnosti u sklopu kampanje: Novembar  - mjesec podizanja svijesti o invaliditetu, a uoči 03. decembra - Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji već duži niz godina ne obilježavamo zbog želje da prevaziđemo ustaljeni odnos i pogled prema osobama s invaliditetom.

Podsjećamo da je Evropska Komisija u Izvještaju o napretku za 2015. godinu konstatovala da je situacija u oblasti pristupačnosti za osobe smanjene pokretljivosti kritična i da se Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata mora poštovati. Takođe, Evropska Komisija je naglasila da je ograničen pristup pravdi za osobe s invaliditetom zbog nepristupačnosti sudova.

Imajući u vidu sve navedeno pozivamo vas da medijski ispratite konferenciju i time doprinesete kampanji podizanja svijesti o invaliditetu.

Konferencija će se održava u sklopu projekta: "Ojačajmo kapacitete da bismo pojačali promjene" Changing Capacities to Capacitate Changes podržanog od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kroz IPA – Montenegro 2013 Civil Society Facility Programme i Vlade Crne Gore (Komisije za raspodjelu dijela dijela prihoda od igara na sreću).

Pročitano 3235 put(a)

Back to top