petak, 15 septembar 2023 12:15

Danska se izvinila ljudima s invaliditetom zbog jezivih državnih zlostavljanja

Written by

Danska vlada se izvinila hiljadama osoba s invaliditetom koje su zlostavljane u državnim ustanovama. Zlostavljanje se odvijalo decenijama i ostavilo je duboke emocionalne i fizičke ožiljke. 

Danska ministarka za socijalna pitanja Pernil Rozenkranc-Tajl se u ponedjeljak izvinila u ime države za zlostavljanje djece i odraslih koje je trajalo decenijama, javlja Dojče Vele (Deutsche Welle).

Hiljade djece i odraslih osoba s invaliditetom bile su smještene u državne institucije i podvrgnute zlostavljanju koje je uključivalo prinudnu sterilizaciju i seksualne napade.

Kada je došlo do zlostavljanja?

Oko 15.000 djece i odraslih sa širokim spektrom invaliditeta poslato je u državne ustanove u različitim periodima od 1933. do 1980. Među razlozima za njihovo stavljanje pod „posebnu brigu" bio je i taj da bi se time zaštitilo društvo, što je predstavljalo zabrinutost, koja je barem djelimično ukorijenjena u teorijama eugenike.

Ideja eugenike, koja je zasnovana na poboljšanju genetskog kvaliteta ljudske populacije, istorijski je korišćena za isključivanje ili ciljanje određenih grupa za koje se smatralo da su inferiorne, a najzloglasniji primjer njene primjene je ono što su nacisti radili tokom Holokausta.

U Danskoj su osobe s različitim oštećenjima, kao što su oštećenje, epilepsija i fizički, tjelesni ili psihosocijalni invaliditetbili smješteni u državne institucije.

Prisilne sterilizacije su vršene i nad tzv. psihijatrijskim pacijentima od 1929. do 1967. Sve do 1989. pacijenti su takođe morali da dobiju posebnu dozvolu vlasti za brak.

Prethodna danska vlada naredila je istragu, koja je 2020. otkrila niz zloupotreba u tim centrima. Oni su uključivali nasilje, psihičko i seksualno zlostavljanje, kao i teške greške kada je riječ o medicinskim tretmanima.

Godine 1980. parlament je decentralizovao sektor za specijalnu njegu i predao odgovornost lokalnim vlastima.

Šta je ministarka rekla

Rozenkranc-Tajl je opisala period zlostavljanja kao „jedno od najcrnjih poglavlja u istoriji Danske".

„Društvo treba da pazi na građane, a ovdje se desilo suprotno", rekla je ona.

„Naravno, ne možemo da promijenimo prošlost izvinjenjem. Ali možemo preuzeti odgovornost za ono što se dogodilo i možemo priznati da je učinjena greška."

„U ime danske države, u ime vlade: Izvinite", rekla je ona.

„Ono što vam se dogodilo je daleko ispod Danske u koju vjerujemo. Nikada nećemo zaboraviti ono što vam se dogodilo, i ono što vam se dogodilo nikada se neće ponoviti", dodala je ministarka.

Ona je uputila izvinjenje na događaju koji je održan za oko 50 žrtava politike iz tog perioda u zapadnom gradu Horsensu.

Jedna od žrtava, Hane Klitgard Larsen, takođe je govorila na događaju

„Ima nas više nego što mislite, koji smo obilježeni za cio život", rekla je za danski list Politiken Klitgard Larsen.

„Izvinjenje danas mnogo znači jer seže u budućnost. I postoji obećanje da nećete imati takav pogled na čovečanstvo u budućnosti", rekla je ona.

Izvor: Portal Telegraf.rs

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 504 put(a)

Back to top