petak, 07 februar 2020 14:02

Varšava – najpristupačniji grad za 2020

Written by

Ovo je jubilarni deseti put da Evropska komisija (DG EMPL) u saradnji s Evropskim forumom osoba s invaliditetom (European Disability Forum) bira najpristupačniji grad za osobe s invaliditetom.

Ova nagrada je pokrenuta prvenstveno sa željom da se podigne svijest o preprekama s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, u cilju promovisanja inicijative i dobre prakse za bolju „dostupnost“ u evropskim gradovima.

Svečana dodjela Nagrade za najpristupačniji grad za osobe s invaliditetom (Access City Award) bila je vrhunac godišnje konferencije održane 28. i 29. novembra 2019. u Briselu, kojom je obilježen i 3. decembar - Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Grad koji će zamijeniti prošlogodišnjeg pobjednika, holandski grad Bredu u 2020. je Varšava.

Na adresu organizatora krajem 2019. pristiglo je 47 prijava za ovu nagradu. Treba napomenuti da učešće mogu uzeti svi evropski gradovi koji imaju više od 50.000 stanovnika ili zajednice susjednih gradova koje prelaze navedeni broj stanovnika u zemljama članicama koje nemaju više od dva grada veća od 50.000 stanovnika. 

Postupak odabira vrši se u tri faze. Najprije se na nacionalnoj osnovi vrši preliminarna ocjena i selektiranje do tri grada, a onda stručna komisija odabire gradove koji ulaze u uži izbor. Na kraju se od tih izabranih gradova biraju tri prvoplasirana. Dana 23. oktobra 2019. Evropska komisija objavila je imena šest gradova koji su ušli u uži izbor za nagradu. To su: Kastelo de la Planja (Španija), Hanija (Grčka), Evre (Francuska), Šelefteo (Švedska), Tartu (Estonija) i Varšava (Poljska). Od navedenih gradova Varšava je ovogodišnja pobjednica i dobitnica novčane nagrade u iznosu od 150.000 €. Drugo mjesto i novčana nagrada u iznosu od 120.000 € pripala je gradu Kastelo de la Planja, a treće mjesto i novčani iznos od 80.000 € osvojio je Šelefteo. Ostala tri grada koja su ušla u uži izbor dobili su posebna priznanja.

„Uključivanjem osoba s invaliditetom i nastojanjem da grad učini pristupačnijim, Varšava je pokazala bolju dostupnost u temeljnim aspektima gradskog življenja i ima posebne planove za dalji napredak u tom smislu. Poljska prijestonica osvojila je nagradu zbog svoje sposobnosti za kratko vrijeme sprovede značajan ukupni napredak u „lakoći pristupa“ gradu“ – stoji imeđu ostalog u odluci komisije.

Veliki dio stare infrastrukture zamijenjen je funkcionalnijom i pristupačnijom osobama s invaliditetom. Sve ceste, javni prostori i obnove zgrada moraju se sada pridržavati pravila i propisa o pristupačnosti. Vozovi i svih 30 stanica metroa u Varšavi su već dostupni, a svi autobusi i 87 autobusnih stajališta su obnovljeni kako bi zadovoljili standarde pristupačnosti.

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: www. gradonacelnik.hr

Pročitano 2524 put(a)

Back to top