četvrtak, 29 septembar 2016 15:21

Na Brajevom pismu vodič Pomorskog muzeja

Autor:

Vodič na Brajevom pismu namijenjen osobama oštećenog vida, promovisan je u utorak  u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor. Ovo je prvi vodič takvog tipa u Crnoj Gori.

Ovim projektom se omogućava osobama oštećenog vida da se upoznaju sa bogatom pomorskom istorijom Crne Gore i kao takav značajan je za razvoj crnogorske kulturna baštine, kazao je Ilija Mlinarević, jedan od autora ovog projekta. Uz štampan vodič na Brajevom pismu urađen je zvučni zapis koji je objavljen na sajtu Pomorskog muzeja, umnožen audio zapis na CD i distribuiran svim institucijama za osobe oštećenog vida u Crnoj Gori.

Cilj ovog projekta je da se podstaknu i druge institucije u Crnoj Gori da urade isto, kazao je Mlinarević. U čast Dana evropske baštine koji ima za temu “Kulturna baština i lokalna zajednica” realizovan je ovaj projekat koji znači bogatstvo i jedinstvo različitosti, kazala je Mileva Pejaković – Vujošević, direktorica Muzeja. Pored Ministarstva kulture vodič je štampan zahvaljujući Savezu slijepih Crne Gore i Hipomontu.

Božidar Denda, direktor Biblioteke za slijepe Crne Gore je poručio da ovakvi projekti ljude čine boljim i kvalitetnijim u ljudskom, profesionalnom i svakom  smislu, prije svega obrazovnom i edukativnom.

“Ovo se u kulturološkom slislu mora posmatrati kao projekat od šireg značaja, jer treba da podstakne i druge ustanove da krenu ovim putem. Takođe vodič treba da podstakne i korisnike, a to su osobe oštećenog vida da još više koriste blago koje se krije među zidovima ovog zdanja, upoznajući tako ne samo naše nego i druga mora i druge civilizacije i ljepotu jer se domovina brani ljepotom. Ali se i tuđa domovina poštuje kroz prepoznavanje njenih ljepota kao što se svoja voli kroz čuvanja blaga koje ona ima”.

Manifestacija Dani evropske baštine, jedinstvena je prilika da se kroz nove, ineraktivne metode kulturna baština približi i učini dostupna široj javnosti, rekao je u ime Ministarstva kulture direktor Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković.

“Vodič na Brajevom pismu, a prije njega prilagođavanje muzejskog materijala osobama sa invaliditetom, važan su doprinos realizaciji principa jednakog prava na kulturu i kulturno nasljeđe, što je jedan od principa nacionalnog programa razvoja kulture. Crna Gora se nizom međunarodnih konvencija obavezala da će težiti omogućavanju kulturnih sadržaja svim njenim građanima. Zbog toga je ovaj događaj izuzetno bitan stimulans ostalim činiocima kulturnog života CG. Ovim vodičem je značajno obuhvaćena i obogaćena i turistička ponuda Pomorskog muzeja”, rekao je Dajković.

 

Pripremila: Miličić Anđela

Izvor: skalaradio.com

Pročitano 3596 put(a)

Back to top