petak, 10 februar 2017 15:14

U Zagrebu uskoro postavljaju liftove u stambene zgrade u kojima žive osobe s invaliditetom

Autor:

U  narednom periodu u Zagrebu će se u trajanju od tri mjeseca sprovesti analizu svih stambenih zgrada bez lifta kako bi u budućnosti bile prilagođene osobama s invaliditetom, dogovoreno je na sastanku gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i zaštitnice prava osoba s invaliditetom Anke Slonjšak.

Na sastanku je dogovoreno da se u cilju prilagođavanja stambenih objekata osobama s invaliditetom napravi analiza kako bi se vidjelo koliko je u Zagrebu zgrada bez liftova, kao i koliko osoba s invaliditetom živi u tim zgradama, izjavila je nakon sastanka Slonjšak.

Takođe će biti predložena izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) u dijelu koji se odnosi na dogradnju lifta, ali i izradnju smjernica kako bi se unaprijedila stambena politika za osobe s invaliditetom. Dodatno je dogovorena realizacija zajedničkkih aktivnosti s ministarstvima koja su nadležna za ta prava kako bi se spriječile zlouporabe, ali i smanjila administracija kod osiguravanja navedenog prava.

Kazala je da je na sastanku bilo riječi i o čestom kršenju prava na znak pristupačnosti osoba s invaliditetom, te dogovorene određene zajedničke aktivnosti prema ministarstvima koja su nadležna za ta prava kako bi se spriječile zlouporabe, ali i smanjila administracija kod osiguravanja navedenog prava.

Na sastanku je razmatrano i pitanje taksi prevoza zbog pritužbi da taksisti odbijaju prevoziti osobe s invaliditetom u pratnji pasa vodiča i pasa rehabilitatora, te dogovoreno da se za dvije sedmice održi novi sastanak na tu temu.

Crnogorska praksa, a ni propisi nijesu bolji od navedenog zbog čega se ekipa portala nada da će se i u našoj zemlji realizovati ovakve inicijative. One bimorale početi registrom osoba s invaliditetom i podacima, odnosno analizi o uslovima života. Dodatan problem predstavljaju zakoni koji definišu etažnu svojinu i stambene zgrade, posebno one sagrađene prije 2008. godine.

S druge strane mi upravo čekamo primjenu Pravilnika koji definiše znak pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: www.seebiz.eu

Pročitano 1606 put(a)

Back to top