ponedeljak, 29 oktobar 2018 09:24

Neophodno kontinuirano informisanje studenata s invaliditetom

Autor:

 

Studennti s invaliditetom se najčešće informišu o svojim pravima posredstvom nevladinih organizacija, ili samoinicijativno zbog čega se najčešće i obraćaju UMHCG za podršku u procesu visokog obrazovanja. To je zaključak dvodnevne radionice koju je UMHCG organizovalo kao završnu aktivnost projekta Učimo zajedno, 26. i 27. oktobra, na Fakultetu političkih nauka, u Podgorici.

Radionice su organiovane u cilju upoznavanja studenata o njihovim pravimima iz oblasti obrazovanja, uključujući  zakonski okvir kao i o uslovima u obrazovanju, servisima podrške, potrebama tokom provjere znanja, kao i procedurama i rokovima za ostvarivanje prava posredstvom UMHCG.

Na radionicama je bilo 27 učesnika/ca koji su imali/e priliku da se upoznaju sa zakonskom regulativom, podzakonskim aktima i institucionalnim okvirom iz oblasti  visokog obrazovanja, kao i s internim procedurama UMHCG kojima se regulišu rokovi, potrebna dokumentacija, kao i uslovi za ostvarivanje prava posredstvom UMHCG.

U drugom dijelu radionice učesnici/ce su podijeljeni u četiri grupe u okviru kojih je svaka od grupa imala zadatak da definiše 3 uslova koja su potrebna da bi student podsredstvom UMHCG ostvario pravo na besplatnu naknadu, smještaj u dom, studentski kredit i stipendiju, kao i rokove u okviru kojih trebaju predati kompletnu dokumentaciju UMHCG.

Učesnici/ce su, takođe, imali prilike da podijele svoja iskustva tokom školovanja poput polaganja kolokvijuma i ispita, kao i da se upoznaju sa radom Studentske savjetodavne kancelarije.

Na kraju, učesnici su upoznati s načinom korišćenja i mogućnostima mobilne aplikacije „Učimo zajedno“ koju smo izradili u saradnji s Bild studiom.

Pomenuta aktivnost je dio projekta “Učimo zajedno”, koji je finansijski podržan od strane Crnogorskog Telekoma kroz konkurs za društveno odgovorne projekte “Za svako dobro”.

Pripremila: Anđela Miličić

 

 

Pročitano 2579 put(a)

Back to top