četvrtak, 11 februar 2021 11:20

Saopštenje za javnost: UMHCG sprovodi savjetovalište za učenike s invaliditetom

Written by

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) u okviru Studentske savjetodavne kancelarije sprovodi Savjetovalište za srednjoškolce s invaliditetom i to srijedom od 10.00h do 12.00h. Ova aktivnost ima za cilj informisanje učenika s invaliditetom o pravima i servisima podrške tokom školovanja, stvaranje ravnopravnijih uslova, kako za vrijeme srednjeg obrazovanja: upućivanjem različitih inicijativa srednjim školama, kao što su inicijative u vezi s upisom, vanrednim polaganjem nastave, poštovanjem standarda pristupačnosti, tako i za vrijeme visokog obrazovanja. Tako je UMHCG u toku 2020. uputilo osam inicijativa za poštovanje standarda pristupačnosti prilikom rekonstrukcije ili izgradnje oko 36 vrtića i škola na teritoriji Crne Gore.

Dodatno, putem Savjetovališta budući studenti biće informisani i osnaženi za nastavak daljeg školovanja, na način što ćemo im pružiti podršku pri odabiru željenog fakulteta i prilikom upisa na fakultet, redovno ili po principu afirmativne akcije (ovo uključuje i pomoć prilikom prikupljanja i predaje dokumentacije), te prilikom ostvarivanja prava na studentsku stipendiju i smještaj u studentskom domu. 

U studijskoj 2020/2021. u toku upisnih rokova studije su upisala 23 brucoša s invaliditetom, uz pomoć i na inicijativu UMHCG, od kojih je njih 18 upisalo studije po prvi put. Ukupan broj studenata u bazi UMHCG za pomenutu studijsku godinu je 128 (na Univerzitetu Crne Gore ih je 79, na Univerzitetu Donja Gorica 29, na Univerzitetu Mediteran 13, i na Univerzitetu Adriatik je četvoro studenata s invaliditetom, dok je na samostalnim fakultetima troje studenata). Smještaj u studentskim domovima u Podgorici i Nikšiću ostvarilo je 26 studenata, dok je opštinsku stipendiju, odnosno stipendiju od strane Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta ostvarilo 25 studenta s invaliditetom.

Svi zainteresovani nam se mogu obratiti za informacije i savjete pozivom na brojeve telefona UMHCG: 020 265 650; 067 801 761; 069 385 981 ili slanjem poruke na Fejsbuk stranicu ili Instagram nalog

Ova aktivnost se trenutno sprovodi u okviru projekta Nauči – primijeni promijeni, koji je finansijski podržan od strane Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, kroz konkurs Inkluzija na djelu za finansiranje projekata/programa za NVO u oblasti institucionalnog i vaninstitucionalnog obrazovanja-podoblast podrška inkluzivnom obrazovanju za 2020.

Osim toga, Udruženje je od nedavno pokrenulo i uslugu prevoza "od vrata do vrata" za osobe s invaliditetom koje žive, rade ili se obrazuju na teritoriji Glavnog grada Podgorica, čije dugoročno uspostavljanje i finansiranje očekujemo od Glavnog grada nakon završetka projektne aktivnosti. Uslugu je moguće naručiti pozivom na neki od brojeva telefona: 067 124 000 i 020 282 300. Uslugu individualnog i grupnog psihološkog savjetovališta UMHCG pruža u zavisnosti od projektnih aktivnosti, kao i usluge personalne asistencije i asistencije u nastavi za određeni broj korisnika.

Imajući u vidu nezadovoljavajuće stanje pristupačnosti obrazovnih ustanova, UMHCG će i u narednom periodu nastaviti s praksom upućivanja inicijativa za poštovanje standarda pristupačnosti prilikom izgradnje/rekonstrukcije vrtića i škola odnosno iniciraće poštovanje zakonskih odredbi, kako bi obrazovne ustanove bile pristupačne djeci i učenicima s invaliditetom, a njihovo obrazovanje bilo zaista inkluzivno.  

Pored toga, zbog neobezbjeđivanja adekvatnih i priuštivih uslova, pa i servisa podrške (pristupačan prevoz, neprilagođena literatura, nepostojanje tumača za znakovni jezik, te nedostatka sistemske podrške za njihovo obrazovanje, psihološko osnaživanje učenika i studenata, neregulisanje asistencije u nastavi za studente, a često njeno neadekvatno obezbjeđivanje za učenike) i neosnaživanja kako roditelja, tako i djece imamo razliku između upisanih učenika i onih koji se odlučuju da nastave školovanje, posebno srednje i visoko. Ovi servisi, nažalost, se ne obezbjeđuju ili se obezbjeđuju periodično, isključivo kroz projektne aktivnosti od strane NVO što svakako pokazuje da ovom problemu treba pristupiti sistemski odnosno omogućiti njihovo finansiranje na dugoročniji period, čemu će se UMHCG zalagati u narednom periodu kroz zagovaranje promjene politika i praksi iz oblasti obrazovanja.

Pripremila: Anđela Miličić, koordinatorka Studentske savjetodavne kancelarije

Pročitano 5811 put(a)

Back to top