petak, 04 mart 2022 11:30

Samostalno, tajno, dostojanstveno učešće osoba s invaliditetom u izbornom procesu

Written by

Predstavnici Saveza slijepih Crne Gore, Udruženja mladih sa hendikepom, Državne izborne komisije i Misije OEBS u Crnoj Gori sastali su se u srijedu 2. marta 2022, u prostorijama Saveza slijepih Crne Gore.

Povod sastanka bilo je unapređenje pristupačnosti izbornog procesa za osobe s invaliditetom u cilju omogućavanja samostalnog i tajnog glasanja na predstojećim lokalnim izborima.

Predstavnici Saveza slijepih, izvršni direktor, Goran Macanović i savjetnica za međunarodne odnose, Katarina Bigović Kulić, i predstavnica Udruženja mladih sa hendikepom, programska menadžerka, Anđela Radovanović, koja je sastanak ispratila putem ZOOM platforme, akcentovali su elemente koji trenutno ne omogućavaju samostalno i tajno glasanje osobama s invaliditetom, kao što su: pristup i kretanje u okviru biračkog mjesta, glasačka kabina, glasačka kutija, šablon za glasanje, materijal, edukacija članova biračkih odbora.

Predstavnik Državne izborne komisije, predsjednik Nikola Mugoša, naglasio je da će u opsegu svojih nadležnosti djelovati kako bi se omogućilo da sve osobe s invaliditetom budu ravnopravne u odnosu na druge građane/ke tokom izbornog procesa.

Savjetnik za demokratizacju, Darko Brajović, predstavnik Misije OEBS-a u Crnoj Gori, naglasio da će i tokom ove godine i predstojećih lokalnih izbora, Misija OEBS-a omogućiti da se sagledaju prepreke, problemi sa kojima se susreću osobe s invaliditetom pirlikom ostvarivanja prava glasa, uz izrađene preporuke za unapređenje stanja.

U narednom periodu dogovoren je zajednički rad na unapređenju elemenata pristupačnosti, a dugoročno i aktivno učešće u odnosu na pitanje izmjene zakonske regulative u odnosu na izborni sistem.

Podsjećamo, prošle godine su Savez slijepih i Udruženje mladih sa hendikepom u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori izradili Smjernice za unapređenje pristupačnosti izbornog procesa za osobe s invaliditetom.


Izvor: Savez slijepih Crne Gore

Pročitano 682 put(a)

Back to top