utorak, 01 februar 2022 11:42

Vujačić: Socijalna distanca prema OSI se smanjila, ali ne u mjeri da se njihova prava ne krše

Written by

Socijalna distanca prema osobama s invaliditetom (OSI) se smanjila, ali ne u mjeri da se njihova ljudska prava i dalje ne krše, ocijenila je izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG), Marina Vujačić.

„Mi smo i dalje društvo koje je zasnovano na tom negativnom milosrđu, da nam se čini da nešto posebno činimo. Zato, kada počnemo da sprovodimo ono što su ustvari javne dužnosti i budemo zreli kao druge demokratske države, moći ćemo za OSI da uradimo neuporedivo više“, poručila je Vujačić.

Ona je agenciji Mediabiro kazala da je Crna Gora napredovala u poštovanju ljudskih prava OSI, “ali to nije dovoljno da bismo mi bili zadovoljni, niti možemo biti zadovoljni”.

Prema njenim riječima, na tom polju je učinjeno dosta pogrešnih stvari, a neke su i propuštene.

„Crna Gora, koja mala i ima resurse, u ovoj oblasti bi zaista mogla više da napreduje“, poručila je Vujačić.

Kako je istakla, država je preuzimala međunarodne obaveze, a da nije shvatala njihov značaj.

„Vrlo često kažem da je diskriminacija ono što je najskuplje, i to ne samo za pojedince, već i za državu. Ako je neka osoba s invaliditetom isključena to onda košta cijelo društvo“, kazala je Vujačić.

Cijela situacija sa COVID-19, kako je kazala, uticala je negativno na OSI.

„U jednom segmentu osobe bez invaliditeta su donekle mogle da osjete sa čim se suočavaju osobe s invaliditetom, pogotovo kada su na snazi bile mjere ograničenja“, rekla je Vujačić.

Ona smatra i da država nije dala adekvatan odgovor na situaciju koju je prouzrokovao COVID-19.

„Negdje ga nemamo još uvijek, jer određena pitanja ne tretiramo na adekvatan način. Potrebno je vršiti redovne procjene uticaja i posljedica koje korona do sada izazvala“, poručila je Vujačić.

UMHCG je, kako je rekla, tražio da se rade pomenute procjene i da država ne treba da planira i donosi samo mjere za sprečavanje širenja virusa.

Vujačić je napominje da se položaj OSI i njihov socijalni i društveni status dodatno pogoršao tokom COVID-19.

“Tu pogotovo mislim na period kada su sistem i javna uprava bili zatvoreni i kada se javne usluge nijesu mogle ni koristiti”, kazala je Vujačić.

Ona je istakla i da, pored trenutne situacije, OSI se suočavaju sa brojnim preprekama, kao što su nepristupačnost instutucija.

„OSI često ne mogu da dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, a često zbog straha nijesu tražili stručnu pomoć. Ovdje ne govorim samo o koroni već i o redovnim kontrolama“, navela je Vujačić.

Prema istraživanju koje je nedavo sprovedeno, ona kaže da je preko 20 odsto OSI imalo toliko nezadovoljavajući standard i prihode, da se i po svjetskoj skali to smatra ispod stope siromaštva.

„Zaista žive u siromaštvu, jer su u pitanju najosnovnije životne namirnice. U tom smislu država na to mora odgovoriti adekvatnom ekonomskom i socijalnom politiko“, poručila je Vujačić.

Ona je dodala da su Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja prihvatili neke njihove predloge kada je u pitanju program ekonomskog oporavka i reformi.

„Ali ne u mjeri da to možemo smatrati dovoljnim“, istakla je Vujačić.

Govoreći o tome kako trenutna politička situacija utiče na njihovu komunikaciju sa institucijama, Vujačić kaže i da je u redovnim okolnostima ona otežena.

„Čak i tom izbornom periodu ona negativno utiče, a ne sada kada je politička situacija ovoliko nestabilna. Institucije postaju zatvorenije i vlada neka vrsta stagnacije u nekim oblastima“, ocijenila je Vujačić.

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: portal Pobjeda

Pročitano 845 put(a)

Back to top