petak, 19 jul 2013 11:35

Naučnici uspjeli da “isključe” hromozom koji izaziva Daunov sindrom

Autor:

Daunov sindrom (DS) je genetski poremećaj koji se javlja kao rezultat postojanja dodatnog hromozoma, nazvanog hromozom 21. Dodavanjem gena nazvanog XIST ljudskim matičnim čelijama sa Daunovim sindromom, američki naučnici su “ućutkali” dodatnu kopiju hromozoma 21, što predstavlja značajan proboj u pravcu liječenja ovog poremećaja genskom terapijom.

Kako piše “Blic” ,istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Masačusetsa uspeli su da spriječe razvoj DS u ljudskim ćelijama u laboratoriji, i smatraju da bi taj proboj u doglednoj budućnosti mogao da omogući i liječenje ovog poremećaja, koji se odlikuje ometenošću u razvoju različitog stepena, kakterističnim fizičkim izgledom, i većom skonošću čitavom nizu oboljenja, a jedan je od najčešćih urođenih poremećaja.

Genska terapija se već koristi za liječenje medicinskih problema koji proizilaze iz prisustva jednog defektnog gena, ali sada je prvi put postalo moguće da se isključi i djelovanje čitavog hromozoma, dodavanjem gena XIST, koji tokom prirodnog razvoja ćelije isključuje jedan od dva X hromozoma prisutna kod ženskih embriona (da bi nastao embrion muškog pola).

Istraživači su, međutim, sada ustanovili da ovaj gen na isti način može da se iskoristi i za isključivanje dodatne kopije hromozoma 21, koja je prisutna kod Daunovog sindroma. Ovaj pomak čini gensku terapiju Daunovog sindroma realnijom nego ikad, ali do njene konkretne primene će svakako morati da proteku još mnoge godine ispunjene istraživanjima, navodi  “Blic”.

Izvor: http://www.blic.rs


Pripremila: Sandra Nedović

Pročitano 1682 put(a)

Back to top