nedelja, 06 avgust 2023 09:56

Nova oprema za nikšićki Dom zdravlja

Written by

Dom zdravlja Nikšić dobio je opremu koja uključuje portabilni ultrazvučni aparat i ginekološku stolicu, ukupne vrijednosti 15.950 evra bez PDV-a.

Oprema je nabavljena u okviru prekograničnog projekta IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Crnoj Gori i Srbiji koji realizuje FORS Montenegro (Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore) u saradnji s Domom zdravlja Novi Pazar.

Tom prilikom održana je Konferencija za medije, na kojoj su se obratili dr Vera Bulatović, direktorica Doma zdravlja, dr Tamara Mijušković, rukovodilac Službe izabrani doktor za žene i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra.

Oni su istakli važnost ove donacije, kao i obavljanja redovnih preventivnih pregleda u cilju očuvanja reproduktivnog zdravlja.

„Cilj projekta je unapređenje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svijesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva”, navode iz FORS Montenegra.

Projekat IMPORTANT finansira Evropska unija (EU) u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave.

Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

„Glavne projektne aktivnosti uključuju organizovanje preventivnih pregleda, nabavku nove opreme i vozila za javne zdravstvene institucije u ciljnom području, obuke za korišćenje nove opreme, prekogranične treninge za medicinsko osoblje na teme vezane za prevenciju, dijagnostiku i liječenje karcinoma dojke i karcinoma grlića materice, predavanja za žene i omladinu na temu reproduktivnog zdravlja, sprovođenje istraživanja o znanju i navikama vezanim za reproduktivno zdravlje, kampanju podizanja nivoa svijesti građana, izradu publikacija o značaju zdravih stilova života, preventivnih pregleda dojki i ginekoloških pregleda, prekograničnu konferenciju na temu unapređenja reproduktivnog zdravlja i sl.”, dodaju.

Ovaj dvogodišnji projekat, čija realizacija je počela 1. decembra 2021, se sprovodi u Nikšiću, Pljevljima, Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Žabljaku, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Plužinama, Rožajama i Šavniku u Crnoj Gori i Novom Pazaru, Novoj Varoši, Prijepolju, Raški, Sjenici, Priboju, Vrnjačkoj Banji i Tutinu u Srbiji.

Ukupna vrijednost projekta IMPORTANT iznosi 352.063 evra, od čega Evropska unija finansira 249.900 evra. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi 227.441,65 evra, od čega je doprinos Evropske unije 144.034,49 evra.

 

Izvor: Portal Onogošt

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 285 put(a)

Back to top