utorak, 31 mart 2015 12:10

Hobi Valder - uspješni student hemije

Autor:

Donosimo Vam još jednu, u nizu zanimljivih priča o osobama s invaliditetom i njihovim uspjesima, snovima, željama, ciljevima ... riječ je o Hobiju Valderu, mladiću sa oštećenjem vida.

Hobi je student hemije. Kreće se uz pomoć bijelog štapa, a da bi došao do svoje hemijske laboratorije, kao vodič mu služi zvuk koji proizvodi njegov štap. "Ne moram vidjeti stvari, kako bi ih moj mozak percipirao. Zapravo, nikad nisam vidio stvari, uvijek ih vizualizujem", kaže Valder i dodaje: "Ne mislim da su vaše jagodice prstiju osjetljivije od mojih, kao što nije ni vaš sluh. Ja sam samo navikao da to koristim više nego vi, jer se vi oslanjate na svoj vid za, studije kažu, 85 do 95 posto informacija".

Hobi uz pomoć svog 3D printera koristi svoje čulo dodira kako bi učio o molekulima. Kaže da se ni po čemu ne razlikuje od svojih kolega na studijama, već da mu samo treba malo više vremena da nauči gradivo za ispit.

"Isto kao što vi mislite da je fora to što znam čitati Brajevo pismo, tako i ja misim da je baš fora što vi znate čitati slova", našalio se ovaj šarmantni Amerikanac.

Za Hobija su ove složene molekularne strukture nešto sasvim posebno i ističe da mu je jako uzbudljivo da drži ove strukture u rukama i da osjeti razliku u tipu atoma i molekula i na taj način stvarno uči i istražuje hemiju.

Mašta kako će jednog dana i sam postati profesor hemije, a njegovi 3D modeli  su već pomogli njegovim kolegama da posmatraju nauku na drugačiji način.

"Zabavno je kada alat koji smo napravili da pomogne meni, pomogne i ostalima", završava Hobi.

 

Pripremila: Sandra Nedović

Izvor: ukljuci.in

Pročitano 1502 put(a)

Back to top