utorak, 17 jul 2018 10:48

Iskustvo Arhimeda u zapošljavanju osoba s invaliditetom

Autor:

Na preporuku Unije poslodavaca Crne Gore 2016. Arhimed d.o.o se prijavio, po prvi put, za učešće u projektu Zavoda za zapošljavanje za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom. O iskustvima zapošljavanja OSI pisali su za naš portal u sklopu aktivnosti projekta "Uključu, osnaži, zaposli me" koji sprovodi UMHCG uz podršku Ministarstva sporta Crne Gore kroz konkurs za mlade. 

"I pored toga što je projekat i njegov cilj predstavljen detaljno, nijesmo bili sigurni šta nas čeka", za portal piše Dejana Ponoš, izvršna direktorica Arhimeda. Međutim, kako navodi, imali su dobru volju, želju za radom i bili su spremni i otvoreni za učenje. "Upravo spremnost i otvorenost za učenje i prihvatanje različitosti pokazalo se vremenom kao ključno za postizanje uspjeha, kako kod nas, tako i kod zaposlenih osoba s invaliditetom", ističe Ponoš.

Išli smo postepeno, korak po korak, kaže Ponoš, prve radne sedmice 2 sata dnevno, pa sljedećih nekoliko po četiri radna sata dnevno, pa tek nakon nekog vremena uspjeli smo da se naviknemo na puno radno vrijeme od 6 sati.

"Novi radni zadaci, informatičko opismenljavanje, kompanijske navike i kulture... Sve su to bili izazovi za sebe i to nimalo jednostavni izazovi. S druge strane, zajednička jutra i razmjena mišljenja u vezi s prethodnim danom, stečena iskustva, šale, novi izazovi bili su dodatan motiv za nastavak aktivnosti. I dalje ih smatramo neprocjenjivim u svakodnevnom funkcionisanju. Učili smo jogu, meditirali, i dijelili sve one sitnice koje nas čine ljudima. Pored profesionalnog osposobljavanja za određeno radno mjesto, radili smo i na onom mnogo važnijem, na socijalnoj integraciji.", nastavlja ona. 

Često zaboravimo da nam je svima potreban razgovor, osmijeh, kafa, šetnja...

Kako je prolazilo vrijeme zajednički smo dolazili do saznanja da neki od nas imaju drugačije ambicije i interesovanja dok su drugi pronašli u onom što jesu djelatnosti naše kompanije.

Ponoš navodi da nakon završetka i ovog projekta žele govoriti o primjerima dobre prakse u profesionalnom osposobljavanju. Inkluzija će biti uspješna kada budemo vidjeli da daje efekte, i to ne samo na nivou osposobljavanja, nego i na nivou zapošljavanja jer naš cilj je da osobe s invaliditetom uključimo u društvo i radne zadatke, a ne samo u projekte. 

Danas, kada smo pri kraju novog projekta možemo reći, naš cilj je dvostruk: s jedne strane pronaći vrijedne, lojalne zaposlene, a s druge strane pokazati svojim primjerom da OSI treba integrisati u kompanije i uključiti ih u redovno tržište rada. Dok se ne bude stiglo do toga da obrazovanje i profesionalno osposobljavanje budu takvi da svi budu uključeni, cilj nije postignut.

"Zadatak je svih poslodavaca pronaći pravo mjesto za pravu osobu", jasna je Ponoš. Ponosni smo što možemo reći da smo primjer pozitivne prakse i da su danas Jakov, Miloš, Danilo i ostali pravi ljudi na pravom mjestu. Ukratko - oni su dio Arhimed tima, i nikako drugačije ih ne možemo kategorisati.

Pored benefita koje su OSI zapošljene u našoj firmi sami osjetili kao što su razvijanje radnih i socijalnih vještina, privređivanje i osjećaj prave uključenosti u kolektiv, od ovih projekata benefite su imali i ostali zaposleni u Arhimedu. Svi zajedno smo se naučili strpljenju, prihvatanju različitosti u svakom pogledu, empatiji, prilagođavanju, dobroj komunikaciji, osnaživanju timskog duha, i na kraju, naučili smo i to da je važno unaprijediti psihološki rast, kako pojedinaca tako i cijelog tima.

"Profesionalna rehabilitacija omogućava osobama s invaliditetom potpuniju radnu i socijalnu integraciju za samostalno i uspješno uključivanje u poslovno okruženje kao i u ostale sfere društvenog života", navodi Ponoš. Pored toga, osigurava im radni angažman kako tokom trajanja samih projekata, tako i u budućnosti svim kandidatima koji zadovolje potrebe poslova u kompaniji, naravno, uz pretpostavku da žele nastave svoj angažman.

"Ono što na kraju možemo reći je samo da poslodavci dobiju izuzetno vrijednog i odgovornog zaposlenog i pritom još ostvaruju značajne benifite od njegovog zapošljavanja. Iskustvo Arhimeda pokazalo je da su osobe s invaliditetom izuzetno odgovorni, lojalni i vrijedni zaposleni i baš takve želimo svakom posladavcu", zaključuje Ponoš. 

 

Pripremila:

Dejana  Ponoš

Izvršna direktorica Arhimeda

 

Pročitano 2749 put(a)

Back to top