četvrtak, 12 januar 2017 16:04

Iskustvo profesora s invaliditetom

Autor:

Slobodan Marković, izuzetni student Filološkog fakulteta u Banjaluci, prvi je profesor u srednjoj školi koji ima invaliditet (koristi štake). On je jedan od rijetkih koji je inkluziju prošao sa svih njenih početaka i krajeva, aspekata i uloga. Odrađuje pripravnički staž u srednjoj školi, iako nije očekivao da će mu biti nešto drugačije nego bilo kojem drugom mladom čovjeku koji završi fakultet. Ipak, sreća mu se osmijehnula i dobio je priliku da znanja stečena na fakultetu prenese na učenike. Direktorica škole Kristina Mrđa ističe da se Slobodan lijepo snašao u radu, a takođe, da je i on zadovoljan svojim radom.

Isti utisak dijele i učenici.  "Mislio sam da će biti urnebes u učionici, da niko neće slušati, ali profesor nam je autoritet. Imali smo profesoricu koja je većinom pričala, a mi slušali, ali kod profesora nije tako. Pita nas sve šta ko misli o nečemu i na kraju iznese svoj stav"  kaže Strahinja, učenik drugog razreda.

"Ovo je moj prvi dodir sa poslom i bilo je samo pitanje kako ću se postaviti. Mislim da je stvar samo da sebe ne posmatraš kao manje vrijednog, a da si istovremeno svjestan svojih mogućnosti, i za postizanje maksimuma i u smislu ograničenja, jer onda ljudi nemaju ni osnov, ni razlog da te posmatraju drugačije. Naravno, nije to bilo lako ispočetka, ali smo se sad svi ukupno navikli" kaže Slobodan. Takođe, ističe da se postavio sa jedne strane kao stariji brat prema učenicima, a sa druge strane njegov predmet je takav da se lično i profesionalno dosta preklapaju, jer kroz dijalog, komunikaciju i rad se postiže sve ono što je cilj nastave.

"Posao koji radim donosi mi satisfakciju, dokazao sam sebi da mogu, prvo sebi, jer sam ciljeve koje sam do sada postavljao ispunio, radom i trudom se može dosta postići" naglašava Slobodan.


Izvor: BUKA Magazin
Pripremila: Ivana Bogdanović

Pročitano 1474 put(a)

Back to top