četvrtak, 15 septembar 2022 09:37

U školama nema pripreme za zapošljavanje

Written by

Adolescenti u Crnoj Gori, njih 56 odsto, smatraju da ih obrazovanje ne priprema za zapošljavanje, rezultatje analize UNICEF-a i Evropske fondacije za obuku (ETF) iz 2021. godine.

Ova međunarodna organizacija ima program Prilike koji nudi mogućnost da mladi steknu znanje o karijernom vođenju, iskustvu učenja na poslu. Kažu da je 98 odsto mladih koji su se prijavili reklo da nikada nijesu učestvovali u sličnim programima.

Šef predstavništva ove međunarodne ogranizacije u Crnoj Gori Huan Santander objašnjava da program pomaže mladima da bolje razumiju kako različiti poslovi izgledaju u stvarnom životu. Smatra da je takav uvid koristan adolescentima za donošenje odluka o svojoj budućoj karijeri i samostalnim životima.

„Želim da pozovem privatni sektor i obrazovni sistem da intenzivnije i efikasnije sarađuju kako bi bolje podržali kvalitetan prelazak iz škole na tržište rada u Crnoj Gori“, rekao je Santander.

Sedamnaestogodišnja Ivona Đokmarković jedna je od adolescentkinja koja je odlučila da učestvuje u programu Prilike. Očekuje da će steći nove vještine, upoznati ljude s velikim radnim iskustvom i    proširiti mrežu kontakata.

Luka Brajević, maturant srednje škole, rekao je da se prijavio da bi suzio izbor za buduću profesiju.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks rekla je da joj je posebno drago što program fokusira podršku na osnaživanje mladih žena. Prema podacima Evropske komisije iz 2021. godine, više od jednog od četvoro (27 odsto) mladih u Crnoj Gori uzrasta od 15 do 29 godina nije u obrazovanju, obuci ili zaposleno.

UNICEF-ov program Prilike sprovode ADP-ZID, NVU Digitalizuj.me i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, uz finansijsku podršku Fondacije TUI Care.

 

Izvor: Pobjeda

Priredila: Anđela Miličić

 

Pročitano 780 put(a)

Back to top