četvrtak, 17 mart 2022 11:07

U Banjaluci se otvara “Daun kafe”

Written by

U Daun sindrom centru Banjaluka pri kraju su pripreme za otvaranje prvog ugostiteljskog objekta u gradu u kojem će kuvari i konobari biti osobe s Daun sindromom, potvrdio je direktor ovog centra Zoran Jelić i dodao da će ovaj kafić-slastičarna biti otvoren krajem aprila u centru grada.

„Konobari i kuvari u ovom kafiću biće mladići i djevojke s Daun sindromom koji su prošli rehabilitacioni program Pain i stekli ove vještine“, kazao je Jelić i dodao da će biti zaposleno 12 osoba.

Istakao je da je ovakav projekat poseban jer će za svoj trud i rad biti adekvatno nagrađeni.

„Za njih je veoma značajno da se osjećaju društveno korisno. Zamislite osjećaj kada budu nagrađeni i kada dobiju platu. Ono što želimo je da ovo iskustvo prenesemo na sve gradove u Srpskoj, da im se otvori mogućnost da budu društveno korisni i da se konačno sruši stigma o osobama s Daun sindromom“, kazao je Jelić.

Osim ovoga u Daun sindrom centru imaju još dosta planova. U aprilu putuju u Prag gdje će biti organizovana projekcija filma Neki novi Brodvej. Tom prilikom biće potpisan i sporazum sa češkom organizacijom koja okuplja osobe s Daun sindromom.

„Ovo ostvarenje prati šest mladih osoba s Daun sindromom koje, savladavajući brojne prepreke, postaju polaznice škole glume, a istovremeno ruše predrasude o mogućnostima i sposobnostima osoba sa ovom vrstom invaliditeta“, naglasio je Jelić.

Pojasnio je da je Banjaluka postala svojevrsna nastavna baza za studente defektologije koji borave sa osobama s Daun sindromom.

Banjalučanin Vanja Omerkadić student je završne godine na Fakultetu defektologije, a planira da po završetku studija i radi u Daun sindrom centru.

„Pruža nam se prilika da pomažemo osobama s Daun sindromom, a kroz svakodnevni rad sa njima omogućićemo im sve što zaslužuju da bi se osjećali društveno korisnima“, rekao je Omerkadić.

Škola glume u Daun sindrom centru Banjaluka nastavlja rad sa glumcima koji iza sebe imaju mnogo odigranih predstava na međunarodnim festivalima. „Radimo novi mjuzikl gdje ćemo se predstaviti sa novom našom predstavom u septembru. Cilj nam je da proširimo kapacitete, da se mogu uključivati sve ostale osobe s Daun sindromom“, rekao je Zoran Jelić.

Izvor: portal Banjaluka.net

Pripremila: Anđela Miličić

Pročitano 1173 put(a)

Back to top