utorak, 14 avgust 2018 14:36

ZA PROJEKAT "HILJADU PLUS" PODNIJETA 1054 ZAHTJEVA GRAĐANA

Autor:

Javni poziv za građane, koji bi da stambeno pitanje riješe kroz projekat "Hiljadu plus" završio se juče, a Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) je od 23. jula do 13. avgusta dostavljeno 1054 zahtjeva.

Iz MORT-a je najavljeno da će dodjela vaučera biti do početka oktobra.

- Još sa sigurnošću ne možemo reći tačan datum, jer to zavisi od ukupnog broja pristiglih aplikacija i obrade podataka - kazao je Televiziji Crne Gore Marko Mirović iz MORT-a.

Kako je naglasio, prvi vaučeri biće dodijeljeni prioritetnim grupama građana - samohranim roditeljima i starateljima, osobama s invaliditetom ili domaćinstvima čiji je član osoba s invaliditetom, domaćinstvima s djecom s invaliditetom, mladima koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

Iz MORT-a su ranije kazali da očekuju da će između 400 i 450 porodičnih domaćinstava riješiti stambeno pitanje, odnosno preko 1.200 građana. Vrijednost projekta je 20 miliona eura. Od toga je deset miliona obezbijedila Vlada posredstvom Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), a sa deset miliona participiraju komercijalne banke, odnosno njih pet koje učestvuju u projektu - NLB, CKB, Lovćen, Erste i Sosijete ženeral Montenegro banka (SGM banka).

Visina fiksne kamatne stope iznosi 2,99 odsto.

Krediti se dodjeljuju određenim ciljnim grupama i to 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba imaju do 35 godina, a 30 odsto ostalim korisnicima.

U ponudi su stanovi iz osam opština - Podgorica, Cetinje, Nikšić, Pljevlja, Bijelo Polje, Mojkovac, Bar, Herceg Novi, od čega najviše u Podgorici - 486.

Kroz projekat je ponuđeno 29 garsonjera, 389 jednosobnih stanova, 199 dvosobnih, 27 trosobnih, i jedan dupleks stan. U ponudi je 512 stanova koji su u različitim nivoima izgradnje, odnosno 133 gotova stana.

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: Dan

 

 

Pročitano 3340 put(a)

Back to top