sreda, 26 april 2017 16:08

U Banja Luci počinje ronjenje za osobe s invaliditetom

Autor:

Dvije žene, korisnice kolica, biće prve osobe s invaliditetom iz BiH, koje će po programu Međunarodnog Udruženja ronilaca s invaliditetom iz Slovenije – IAHD Adriatik proći obuku ronjenja. Udruženje obuku sprovodi u saradnji sa Ronilačkim klubom BUK iz Banja Luke.

“Počeo sam ovim da se bavim krajem ’80-ih godina prošlog vijeka, radeći na tome da osobe s invaliditetom ostvare svoje pravo na sve ono na šta i svi drugi imaju pravo. Osobe s invaliditetom moraju da se izbore za svoje mjesto u društvu”, objašnjava Branko Ravnak, predsjednik udruženja.

Naglašava da se u svijetu sve više razvijaju centri koji su pristupačni za osobe s invaliditetom i koji uključuju osobe s invaliditetom u udruženja koje pružaju, dajući im ravnopravan položaj. Do sada je radio na razvoju terapijskog, sportskog, ronjenja na dah, kao i discipline pucanja u metu pod vodom.

“Sve je manje tih pionirskih poduhvata u ronjenju, ali u regiji nema mnogo ronilaca. Ne postoji statistika ronilaca koji imaju invaliditet, jer se sve svodi na jednokratne projekte s kojima se priča završava, što je daleko od onoga što mi radimo. Ustanovili smo metod rada, koji obuhvata trenera, ronioca i asistenta, i koji kao takav može opstati i pružiti mogućnosti čak i za zapošljavanje osobama s invaliditetom”, objašnjava Ravnak.

U okviru projekta koji počinje u Banja Luci, trener Ronilačkog kluba BUK Branislav Rađević prošao je obuku u Sloveniji. “Razlika između uobičajene obuke i obuke za rad s osobama s invaliditetom suštinski je samo u procesu prebacivanja i pripreme osobe za ulazak u vodu, sve dok osoba s invaliditetetom koja polazi obuku ne postane samostalna da taj dio procesa obavlja sama. Ronjenje nakon ulaska u vodu i rad u vodi – nema razlike u odnosu na ronioce koji nemaju invaliditet”, ističe Rađević.

Sanja Jokić, jedna od polaznica, nada se novom iskustvu i očekuje da će na drugačiji način imati priliku da proba slobodu kretanja i nezavisnosti kroz ronjenje.“I dok su trajale pripreme i razgovori o ovome, već sam sebe vidjela pod vodom. Biće to prvi put da nisam u kretanju ograničena barijerama, i nadam se da će biti zanimljivo”, kaže ona.

Pored nje, obuku će proći i Marija Bilčar. Obje su u ovo iskustvo ušle uz podršku prim. dr Snežane Kutlešić Stević, s kojom su sarađivale u toku rehabilitacije.

“Ideju sam dobila na seminarima, susrevši se s Brankom i njegovin radom, a razmišljajući u kontekstu onoga što inače radim u domenu hiperbaričnih komora. Mislim da će ovo povezivanje, struke sa jedne strane, rehabilitacije, eksperata u ronjenju kao sportu i eksperata u ronjenju za osobe s invaliditetom, biti iskorak. Počinjemo s onim što čini terapijsko ronjenje, a nastavljamo uz podršku šire zajednice, da preraste u više od toga. Osim toga, jako je važno da razbijemo predrasude da se roniocima koji imaju invaliditet može desiti bilo šta što se ne bi desilo bilo kojem roniocu. Na kraju, bitno je da osobama s invaliditetom pružimo jednaku mogućnost da se bave čim žele, što je moje trajno opredjeljenje”, rekla je Kutlešić-Stević.


Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: www.mreza-mira.net

Pročitano 2510 put(a)

Back to top