utorak, 06 jun 2023 09:48

Eninful odlazi s mjesta glavnog urednika britanskog Voga

Written by

Edvard Eninful (Edward Enninful) će otići s pozicije glavnog urednika britanskog Voga nakon što je šest godina pokušavao da pomjeri granice u popularnom modnom časopisu. Kako pišu strani mediji, neslužbeni razlozi njegovog odlaska su sukobi s Anom Vintur (Anna Vintour). Njoj se nije svidjelo što je Edvard želio da uvede radikalne promjene u časopis.

Smetale su joj njegove ideje?

Najmoćnijoj modnoj urednici na svijetu, koja drži sve konce u rukama kada je u pitanju magazin Vog i ostala modna izdanja, Konde Nasta (Conde Nasta), nisu se svidjele njegove ideje. Eninful je rekao zaposlenima da napušta radno mjesto te da preuzima savjetodavnu poziciju u publikaciji.

„Uzbuđen sam što mogu da podijelim s vama da ću od sljedeće godine biti na novoimenovanoj poziciji uredničkog savjetnika britanskog Voga i globalnog kreativnog i kulturnog savjetnika Voga, gdje ću nastaviti doprinositi kreativnom i kulturnom uspjehu brenda Voga globalno", napisao je u mejlu svojim zaposlenima. Još nije objavljeno ko će ga zamijeniti.

Prvi muškarac na čelu britanskog modnog časopisa

Edvard je i prvi muškarac koji je bio na čelu britanskog modnog časopisa. Karijeru je započeo s 18 godina, a Ana Vintur ga je zaposlila u američkom Vogu prije nego što je imenovan za direktora mode u publikaciji W. Britanski Vog preuzeo je 2017. Jedan od prvih njegovih poteza bio je otpuštanje modne direktorke časopisa Lučinde Čembers (Lucinda Chambers), koja je tamo radila 36 godina.

Tokom šest godina, koliko je bio na čelu, zagovarao je raznolikost. Pod njegovim uredništvom, Vog je prvi put predstavio transrodnu manekenku, Timoti Šalame (Timoty Shalamme) postao je prvi muškarac na naslovnici, a Sined Burke (Sinead Burke) postala je prva osoba s invaliditetom koja se pojavila na naslovnici. Na prošlomjesečnoj naslovnici našlo se pet osoba s invaliditetom.

Otkako je Edvard postao urednik, izvori su govorili da je on jedina stvarna prijetnja Ani Vintur i nagađalo se da će je zamijeniti.

Izvor: portal superzena

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 515 put(a)

Back to top