sreda, 17 jul 2019 07:04

Arona Pilipa prva transrodna osoba s invaliditetom u modnoj industriji

Written by

Arona Pilipa postala je prvi afroamerički transrodni model s invaliditetom koji je potpisao ugovor s velikom agencijom. Otkako se u septembru prošle godine priključila poznatoj Elit model agenciji, Philipa je snimila editorial za časopis i-D, a osim toga našla se i na popisu ”21 Under 21” Ten Voglia (Teen Vogue). Ali to nijesu bili njeni prvi angažmani u modnoj industriji.  Prethodo je ova mlada djevojka već radila za brendove poput ASOS-a i H&M-a.

„Godinu dana  sam samostalno pokušavala  da vodim karijeru. Ponekad bih sama morala koordinirati snimanja i pronaći ljude koji će mi pomoći dok sam na setu. Bilo je dosta uspona i padova“, prisjeća se  Pilipa.

Ova nova zvijezda modne scene, kako je neki nazivaju, svoj uspjeh svakako može zahvaliti društvenim mrežama na kojima danas broji više od 87 hiljada pratilaca. Iako ima snažne stavove o tome što treba mijenjati u modnoj industriji i društvu generalno, Pilipa je jednostavna, privlačna i  pozitivna osoba.

Rođena je na Antigvi i identifikujući se kao transrodna žena, Pilipa je osoba bez presedana u modnoj industriji. Iako uporno odbija etiketu aktivistkinje, ne skriva svoja visoka očekivanja od modnog svijeta i to objašnjava sledećim riječima:

„I dalje postoji manjak vidljivosti i pažnje prema ljudima s invaliditetom u modnoj industriji“.

Budući da je izloženost javnosti transrodnih osoba u porastu poslednjih godina, Pilipa sada smatra da je njen invaliditet, prije nego rasa ili pol, najistaknutija meta diskriminacije u modnoj industriji. Ipak i dalje je optimistična pogotovo kada je u pitanju kreiranje svijesti Generacije Z. Nada se da će upravo zahvaljujući njima modra industrija konačno prihvatiti različitosti.

„Modna industrija predugo poznaje samo jednu vrstu tijela. Dolazi vrijeme kad bi i drugi trebali dobiti priliku. Svjesna sam da se ovdje radi o jedno jakom biznisu, ali isto tako, smatram da postoji način da biznis bude inkluzivan, bez obzira na to radite li u njemu ili ga konzumirate“, pojašnjava.

 „Ne želim da osobe s invaliditetom u budućnosti definiše nešto drugo osim onoga što oni zaista jesu. Želim da slijede moj primjer i da se pritom ne boje. Želim  da se dobro provodim cijelo vrijeme i nastavim da držim ljude u neizvjesnosti i najvažnije želim usrećiti sebe“, zaključila je Pilipa.

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: novac.jutarnji.hr

Pročitano 1782 put(a)

Back to top