subota, 11 avgust 2018 19:34

Manekenstvo je put do višeg cilja

Autor:

Modeli s invaliditetom su i dalje rjetkost, čak i u svijetu. Kod nas ih nema jer bavljenje modelingom je tabu za osobe s invaliditetom, kao i mnoge druge teme kod nas, uostalom.

U svijetu, ipak, postoje izuzeci. Jedan od njih vam predstavljamo u priči u nastavku.

Rebeka sebe zove "Bionički model".

Rođena je bez ruke, zbog čega njeno detinjstvo nije bilo nimalo lako, posebno dok je bila u školi. Bila je jedna od najljepših djevojaka u srednjoj školi, ali okrutni vršnjaci joj nisu davali mira i zadirkivali su je jer je rođena bez ruke. Tada četrnaestogodišnja djevojčica, Rebeka se povukla u sebe i odustala je od sportova i društvenih događaja.

Ipak, život joj se značajno promijenio. Naravno, onda kad je shvatila da ne treba da se povlači i bježi. Rebeka je u svijet mode ušla kada je imala 22 godine, nakon što je dobila protetičku ruku. Na nagovor drugarice je odlučila da se okuša, i uspjela je. U početku se slikala samo s vještačkom rukom, ali jedan fotograf je došao na ideju da je slika bez ruke. Sada se Rebeka uglavnom slika bez vještačke ruke.

Prije četiri godine postala je ambasadorka firme Dodirni bionike ("Touch Bionics") koja proizvodi bioničke ruke. Rebeka je i sama dobila bioničku ruku koja se pomjera u skladu sa mišićima njene ruke, baš kao i njena druga ruka. Tada je odlučila da na svoju ruku ne gleda kao na prepreku, već da je shvati kao šansu.

Prvi angažman u svijetu mode bio je snimanje kataloga za "Nordstrom" počekom godine, a od tada do danas Rebeka bilježi sve veće uspjehe. Najzapaženiji sasvim sigurno je nastup na Nedjelji mode u Njujorku.

Rebeka je na prošetala pistom na reviji FTL Moda. Pored Rebeke pistom su prošetale i druge menekenke s invaliditetom kao što je Medlin Stjuart, manekenka s Daun sindromom o kojoj smo pisali.

Iako je uspjela da ostane zapažena u svijetu modelinga, Rebeka ne želi da bude samo još jedno lijepo lice. Ona ima mnogo plemenitije ciljeve.

- Moja misija je da dokažem da modeli svih veličina i oblika mogu da postanu mejnstrim. Nadam se da će moja priča inspirisati i druge ljude, da ne dozvole da ih u nečemu spriječi njihov invaliditet - kaže ona. Ili, možda, da ih neko spriječi zbog invaliditeta.

Sada je redovno angažuju preko sajta "Model Mayhem" i nada se da će potpisati ugovor s jednom od jačih agencija za modeling. I tvrdi da njena ruka uopšte nije prepreka.

Rebeka se trudi da bude u kontaktu s mladim djevojčicama koje, takođe, imaju invaliditet, i da ih podstakne da jure svoje snove. Ona se bavi i motivacionim govorništvom, i na taj način inspiriše ljude.

Na njenom instagram profilu možete pogledati brojne fotografije. https://www.instagram.com/rebekahmarine/ 

 

Pripremila: Marina Vujačić

Izvor: Žena Blic

Pročitano 5181 put(a)

Back to top