petak, 03 mart 2017 15:23

Umjetnost za sve

Autor:

U prostorijama Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj organizovana je projekcija filma "Gorčilo, jesi li to došao da me vidiš?" reditelja Milana Karadžića, u verziji adaptiranoj za osobe oštećenog vida. Biblioteka za slijepe Crne Gore, u saradnji sa Organizacijom slijepih za Bar i Ulcinj, po drugi put je u Baru organizovala projekciju filma za osobe oštećenog vida. Deskripciju filma je vršio Igor Tomić.

“Na ovaj način pokušavamo da određene scene gdje nema dijaloga deskriptivno približimo našim članovima. Vrlo je interesantno, bar po njihovim utiscima, da dožive film na drugačiji način, a procedura je vrlo jednostavna. Naravno, to je mnogo bolje kad se adaptira na pravi način - kad se sve scene između dijaloga snime studijski, adaptiraju i prilagode u kompletan film; kada to radi više spikera; kada su prilagođeni muški i ženski glasovi... To je s druge strane ekonomski zahtjevnija procedura. Ovo je ipak jednostavnija varijanta gdje, u hodu, gledajući zajedno projekciju, scene između dijaloga pokušavamo da približimo. Dozvoljeno je negdje i zaustaviti film, pojasniti neke scene koje gledaoci možda nisu mogli zbog dinamike da isprate. Smatram da je ovo jedna lijepa priča i čini mi se, za njih jedan dobar doživljaj”, istakao je Tomić.

Predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj Vesko Joketić, kazao je da filmove koje prikazuju biraju u dogovoru sa Bibliotekom za slijepe Crne Gore.

"Cilj je da se filmska umjetnost približi što širem krugu osoba oštećenog vida. Nastojimo da im filmsku umjetnost približimo tako što se određene scene iz filma, u kojima nema dijaloga, opisuju. Pokušaćemo da što češće imamo ovakve projekcije. Razmišljamo da u skorije vrijeme nabavimo neophodnu opremu za prikazivanje filmova, i na taj način omogućimo našim članovima i svim zainteresovanim sugrađanima, da jednom mjesečno budu u prilici da prate ovakve filmove".Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: Dan, www.barinfo.me

Pročitano 2469 put(a)

Back to top