petak, 30 novembar 2018 19:45

BAŠ PO MJERI: Modnom revijom protiv predrasuda

Autor:

Modna revija osoba s invaliditetom "Baš po mjeri" organizovana je danas u Muzeju Republike Srpske sapočetkom u 19.00 časova.

Reviju je pokrenula doktorica iz Banjaluke Snežana Kutlešić-Stević, a nastala je po uzoru na slične reviju u Evropi i Americi u kojima su uključene osobe s invaliditetom.

Osnovna ideja revije je da se osobe s invaliditetom prikažu u novom svjetlu kao potpuno ravnopravni članovi društva, da se skrene pažnja da su oni tu s nama i da samo zajedno i uz razumijevanje i prihvatanje razlika možemo dalje.

"Biće ovo veče druženja, prijateljstva, emocija i nekih novih uspjeha. Tema revije ovoga puta su roditelji i djeca. Predstaviće nam se roditelji s invaliditetom i njihova djeca kao i djeca OSI i njihove mame i tate. Revijom pokušavamo podižemo svijest o osobama s invaliditetim i rušimo barijere, koje su svakodnevno prisutne u društvu", kažu nam organizatori.

O pravima osoba s invaliditetom više se govori od kada su Ujedinjene nacije 2006. donijele Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom koja se temelji na načelima kao što su: poštovanje urođenog dostojanstva, individualne samostalnosti, uključujući slobodu vlastitog izbora i nezavisnost osobe, kao i zabrana diskriminacije.

Jedan značajan segment prava osoba s invaliditetom odnosi se i na njihovo pravo da donesu odluku o tome da postanu roditelji. I kada se ostvare u ovoj ulozi, gotovo da se ne govori o izazovima s kojima se suočavaju. Ovo su još uvijek društvene tabu teme kod nas.

Razlozi zbog kojih se osobe s invaliditetom teže odlučuju na roditeljstvo nego ostale osobe su sljedeći: socio-ekonomski razlozi (finansije, stambena situacija) slijede teškoće u pronalaženju partnera, predrasude sredine, nedostatak servisa podrške, nedostatak samopuzdanja, razlozi u vezi s prihvatanjem invaliditeta (strah od nasljeđivanja invaliditeta i strah za sopstveno zdravlje).

Prepreke u ostvarivanju roditeljstva osoba s invaliditetom pretežno se odnose na njihov ukupan društveni položaj koji im ne obezbjeđuje materijalnu sigurnost, društvenu podršku i samostalnost.

Roditeljstvo je jedna od najizazovnijih životnih uloga s kojim se pojedinac može suočiti. Otklanjanje predrasuda sredine prema osobama s invaliditetom, podrška države, razvijanje svijesti žena s invaliditetom, ekonomska samostalnost i nezavisnost žena s invaliditetom,  podrška porodica, izmjena zakonske regulative, razvijanje svijesti osoba s invaliditetom, socijalna integracija osoba s invaliditetom, otklanjanje predrasuda sredine prema osobama s invaliditetom i ekonomska samostalnost.

 

Preuzeto s: Buka magazin

http://6yka.com/novosti/bas-po-mjeri-modnom-revijom-protiv-predrasuda

 

Pročitano 1594 put(a)

Back to top