ponedeljak, 24 septembar 2018 21:34

Sjutra u Poljskoj počinje Evropsko prvenstvo u golbalu u B diviziji

Autor:

Primarni cilj golbal reprezentacije Crne Gore na Evropskom prvenstvu (EP) B divizije je opstanak, kazao je selektor Nikola Čurović. Šampionat Evrope biće odigran od 25. do 30. septembra u poljskom Horozovu.
Čurović je kazao da crnogorski golbalisti razmišljaju samo o opstanku, ali i da se potajno nadaju da mogu prirediti iznenađenje i plasirati se u A diviziju.
"S velikom dozom optimizma putujemo na EP. Iza nas je težak trenažni proces i uspješno obavljene pripreme u Nikšiću i na Žabljaku, tako da smatram da smo tempirali formu za EP. Zdravlje nas je poslužilo i omogućilo da plan i program sprovedemo u djelo", kazao je Čurović na konferenciji za novinare.
On je istakao da golbalisti putuju u Poljsku da pokažu da uspjeh koji su napravili prošle godine nije slučajnost i da su s razlogom među 20 najboljih evropskih selekcija.
"Imamo težak žrijeb, prvog dana igramo s najboljima. Tako je bilo i prošle godine, tada se pokazalo kao dobro", rekao je Čurović.

Crnu Goru će u Horozovu predstavljati Veselin Vuković, Marko i Nikola Nikolić, Goran Macanović, Mirnes Ramović i Velizar Obradović.

Kapiten Marko Nikolić kazao je da Crna Gora nije favorit da bude prva u grupi, ali da jeste da izbori četvrtfinale i ostvari cilj – opstanak u B diviziji.
On je naglasio da se reprezentacija dobro pripremila i da za Poljsku putuje motivisana.
"Ukrajina je jak protivnik, dolazi iz A divizije i ima veliku želju da se ponovo vrati. Mađarska je konstantni učesnik B divizije, zna da igra za opstanak. Izrael je prošle godine igrao polufinale B divizije i kokurentan je i ove za A diviziju. Grčka je osvajač C dvizije prošle godine, perspektivna ekipa, koja može biti iznenađenje", kazao je Nikolić.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta, Igor Tomić naglasio je da je EP B divizije još jedan veliki izazov za crnogorske golbaliste.
"Posebno smo ponosni jer je to tipični paraolimpijski sport i što u jednom timskom sportu reprezentujemo Crnu Goru na velikom takmičenju po drugi put. Nastupiće u veoma jakoj konkurenciji, ali ne sumnjam da će dati svoj maksimum i da nas, kao ni do sada, neće razočarati", kazao je Tomić.

Crnogorska reprezentacija je juče stigla u Horozov. Prvog takmičarskog dana, u utorak, odigraće dva meča s Ukrajinom i Grčkom, dok će se dan kasnije sastati s Mađarskom i Izraelom.
Rivali u B grupi biće Portugal, Španija, Velika Britanija, Slovenija i domaćin, Poljska. Plasman u četvrtfinale, nakon pet kola, izboriće po četiri selekcije iz obje grupe. Posljednje plasirane selekcije iz grupe sele se u C diviziju, gdje će im se pridružiti i selekcija koja šampionat završi kao osma.
Najbolje tri selekcije sa šampionata iz Horozova izboriće viši rang, A diviziju. Crna Gora je igranje u B diviziji izborila osvajanjem srebrne medalje na prošlogodišnjem debitantskom Evropskom prvenstvu C divizije u moldavskom Kišinjevu. 

Izvor. Paraolimpijski komitet Crne Gore

Pripremila: Marina Vujačić

 

Pročitano 3012 put(a)

Back to top