petak, 21 septembar 2018 20:33

Od ponedeljka u Novom Sadu Međunarodni filmski festival Uhvati film

Autor:

 

Međunarodni filmski festival Uhvati film, 16. po redu, biće održan od 24. do 30. septembra u Kulturnom centru Novog Sada u organizaciji KAO Parnas. Tokom sedam festivalskih dana, publika će uživati u raznovrsnom i zanimljivom umjetničkom programu: 36 filmova iz 22 zemlje svijeta, 3 tribine, 3 izložbe, 2 muzička nastupa, predstavljanje 2 knjige i 2 kreativne radionice.

Festival će biti svečano otvoren u ponedeljak 24. septembra od 13 časova uz retrospektivu prethodnih festivala i brojne prijatelje i donatore. Otvaranje će obiljeležiti i nastup pijanistkinje Petre Spasojević, zahvaljujući podršci Dunavske sonate, kao i projekcija prošlogodišnjeg nagrađenog filma „Moje unutrašnje ja".

Istog dana, 24. septembra od 17 časova, započeće i bogat umjetnički prateći program. Biće predstavljene dvije knjige uz prisustvo autorki: knjiga „Duga, sunce, srce", autorke Bojane Nešić, i knjiga „Žene koje menjaju stanje stvarnosti", Iz Kruga Vojvodine, ispred koje će govoriti Svjetlana Timotić.

Prateći umjetnički program nastavlja se 25. septembra od 17 časova, projekcijom filma „Restart", autora Dejana Petrovića, nakon čega slijedi tribina na temu: „Kome trebaju influenseri sa invaliditetom?" – prikaz invalidnosti na društvenim mrežama.

Prateći program završava se 26. septembra od 17 časova, kad su na programu filmovi „Otvorenih očiju" Marka Novakovića i tajladski film „Luzer", nakon čega slijedi tribina „Pobednici i dobitnici: osobe sa invaliditetom u sportu".

Okosnica Festivala, filmski takmičarski program održava se od 27. do 30. septembra od 17 časova, projekcijom premijerno selektovanih filmova iz krajeva svijeta, nakon čega slijede razgovori s povodom s autorima filmova, gostima i publikom. Za četvrtak 27. septembar, nakon projekcije filmova, predviđena je i tribina „Kulturna participacija osoba s invaliditetom: pristupačnost nisu samo rampe". Festival će svečano biti zatvoren 30. septembra džez nastupom Tanje Josić.

Sve vrijeme trajanja Festivala, u holu bioskopa biće postavljena izložba fotografija: „Osobe sa kvalitetom", kao i likovnih radova Srđana Vucelje i Jelene Damnjanović

Međunarodni filmski festival Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film održava se od 2003. u Novom Sadu i obuhvata projekcije filmova i prateći program na temu invalidnosti. Ovogodišnje 16. izdanje Festivala održava se pod motom „Kultura je za sve".

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: www.rtv.rs

 

 

                               

Pročitano 2650 put(a)

Back to top