četvrtak, 06 septembar 2018 20:01

Uskoro 9. Beogradski internacionalni filmski fest ival osoba s invaliditetom– Bosifest  

Autor:

Deveto izdanje Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba s invaliditetom – Bosifest održaće se, u organizaciji Hendi centra Koloseum, u beogradskom Sava centru od 10. do 12. oktobra pod sloganom „RAMPA!“

Bosifest je program posvećen temama života osoba s invaliditetom, a filmovi koji se prikazuju relevantna su i zapažena ostvarenja dokumentarnog žanra.

Misija Bosifesta je da ukaže na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe s invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način, ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mjera za ravnopravno učešće i integrisanje osoba s invaliditetom u društvo.

Suštinski pokazatelj da postoji prostor za ovakav festival u Srbiji jeste upravo veliko interesovanje za učešće u programima Bosifesta. Ovaj festival pridružuje se svjetskim festivalima, koji se duži niz godina bave filmovima o osobama s invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe s invaliditetom. Mreža tih festivala pruža autorima izlazak na svjetsko tržište, ali i mogućnost da predstave nove, inovativne filmove koji se bave tematikom u vezi sa životom osoba s invaliditetom.

O izazovim s kojima su se kao organizatori susreli Darko Ivić, direktor Bosifesta, kaže:  BOSIFEST je postao ozbiljan Festival i zato je potrebna i ozbiljna organizacija. Da bismo to postigli potebna je veća podrška institucija, društveno odgovornih organizacija, sponzora, volontera… Ovo je deveta godina kako organizujemo Festival, dakle, prikazujemo dokumentarne filmove na temu života i rada osoba s invaliditetom s ciljem da komuniciraju s publikom, kako bismo podstakli promjene u komunikaciji, prihvatanju različitosti i rušenju postojećih predrasuda – to je naš najveći izazov. Imamo podršku od strane Minitarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja – sektor za zaštitu osoba s invaliditetom, Ministarstva kulture i informisanja i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda. Nažalost, iako je naš Festival po organizaciji i kvalitetu dokumentarnih filmova ravan drugim Festivalima, zbog neznanja ili nezainteresovanosti nemamo odgovarajuću podršku“.

Takođe, navodi da Festival uživa značajan ugled u svijetu: „Tačno je da se o našem Festivalu mnogo više govori u inostranstvu nego kod nas, vjerovatno zbog slabog interesovanja medija za tematiku filmova koji se prikazuju. Ove godine prijavljeno je čak 250 filmova iz različitih zemalja Evrope, Amerike, zatim Australije, Rusije…

Goran Radovanović je selektor BOSIFEST-a već drugi put i to s razlogom jer pored toga što ima osjećaj za dirljive priče u izboru filmova ne odstupa od kvaliteta režije, scenarija i vizuelnog doživljaja“.

„Ovo je festival na kome ćete vidjeti kako se iz nekada nemogućih okolnosti  slavi život. Ovo su filmovi o ljudima i za ljude“, istakao je on.

Publika će ove godine po izboru reditelja Gorana Radovanovića moći da vidi 15 dokumentarnih filmova od kojih će 10 biti prikazano u takmičarskom, a 5 u revijalnom dijelu programa.

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: www.pressserbia.com

 

Pročitano 1919 put(a)

Back to top