ponedeljak, 12 oktobar 2020 06:07

U Bijelom Polju osnovan džudo klub osoba s invaliditetom

Autor:

U Bijelom Polju osnovan je i počeo sa radom prvi džudo klub za osobe s invaliditetom (OSI) u Crnoj Gori – Ipon, saopšteno je iz tog kluba.

Navodi se da je osnivanje i zvaničan početak rada kluba posvećen obilježavanju 15. oktobra, Svjetskog dana osoba sa bijelim štapom.

Takmičari džudo kluba OSI Ipon treniraće pod stručnim nadzorom Enesa Camića, jedinog crnogorskog džudo trenera sa licencom Paraolimpijskog komiteta (POK).

Camić je kazao da osnivanjem tog kluba počinje nova era razvoja bjelopoljskog, ali i crnogorskog sporta za osobe s invaliditetom.

“Već par godina pišemo istoriju te vrste sporta sa našim Adnanom Kujovićem, dobitnikom brojnih priznanja lokalne samouprave i titule najboljeg mladog sportiste za 2019. godinu u izboru Paraolimpijskog komiteta. Lokalna samouprava je prepoznala vrijednost našeg rada i podržala osnivanje kluba. Najveću zahvalnost dugujemo POK i predsjedniku Igoru Tomiću bez kojeg ovaj istorijski trenutak za Crnu Goru danas ne bi postojao“, rekao je Camić.

On je naglasio da će Ipon biti klub svih osoba s invaliditetom u kojem će moći da treniraju, edukuju se i jačaju fizički i psihički.

„Najbolji među njima dobiće priliku da nastupe na evropskoj i svjetskoj sceni. Napominjem, da je za OSI u našem klubu sve besplatno”, kazao je Camić,

On je pozvao sve roditelje djece s invaliditetom da ih uključe u rad džudo kluba.

Camić je podsjetio da je njegov takmičar Adnan Kujović bio četvrti na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u Lahtiju, u konkurenciji osoba s oštećenjem vida zauzeo visoku 4. poziciju.

Čestitke povodom početka rada džudo kluba uputio je direktor bjelopoljskog Centra za sport i rekreaciju Marko Maslovarić, navodeći da je osnivanje OSI sportske organizacije veoma značajno za Bijelo Polje.

“Poslije dužeg vremenskog perioda imamo sportsku organizaciju koja će njegovati ideju paraolimpijzma u našem gradu. Sportsko – rekreativne aktivnosti osim zdravstveno- rehabilitacionog i takmičarskog značaja suštinski predstavljaju kvalitetan nacin integracije osoba sa invaliditetom kroz uspostavljanja njihove bolje veze sa ljudima i okruženjem”, rekao je Maslovarić.

On je apelovao na sugrađane s invaliditetom, u zavisnosti od fizičke mogućnosti i vrste invaliditeta, da se bez obzira na uzrast priključe novoosnovanom Džudo klubu.

“Centar za sport i rekreaciju će pružiti podršku za nesmetani rad i razvoj ovog kluba, ali i punu podrška za sve naše sugrađane s invaliditetom koji odluče da se bave sportom i rekreacijom”, rekao je Maslovarić.

On vjeruje da će osnivanje kluba biti pokretač razvoja sporta OSI u Bijelom Polju u logističkom smislu, kroz stvaranje optimalnih uslova za bavljenje sportom osoba s invaliditetom.

 

Izvor: www.mina.news 

 

Pročitano 2734 put(a)

Back to top