petak, 01 novembar 2019 13:00

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: ODRŽANA ŠKOLA SAMOSTALNOG ŽIVOTA ZA OSI

Written by

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, u periodu 27 - 31. oktobra, je organizovalo Školu samostalnog života za osobe s invaliditetom u Ulcinju.

Teorijska predavanja na Školi je pratio praktični dio koji je podrazumijevao radionice, prikazivanje filmova s pratećim diskusijama, vježbe i rad u grupama. Mladi s invaliditetom su se upoznali s modelima pristupa invaliditetu, filozofijom samostalnog života, uslugama podrške za život u zajednici, principima samostalnog življenja, samostalnim kretanjem i sredstvima za samostalnost, uticajem porodice, medija i društva na odnos prema invaliditetu i na prihvatanje invaliditeta, kao i drugim važnim stavkama u vezi s invaliditetom i samostalnom životu. Školu je pratio interaktivan rad predavača s učesnicima i učesnika međusobno. Ona je poslužila i kao mehanizam spoznavanja sebe samih, međusobnog zbližavanja s drugima, priča o ličnim iskustvima OSI, posebno onih koji žive po principima filozofije samostalnog života, uključujući i OSI koje žive samostalno, odnosno odvojeno od svojih porodica.

Učesnici su istakli veliko zadovoljstvo zbog učešća na Školi ovakvog tipa, ističući da bi Škole trebale češće organizovati i to pored OSi i s njihovim roditeljima.

U Školi je učestvovalo 16 učesnika, a sprovedena je kao jedna od aktivnosti u okviru projekta PonOSIti, ravnopravni, uključeni! podržanog od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja kroz Javni konkurs za NVO u 2019.

Pročitano 2795 put(a)

Back to top