nedelja, 05 maj 2019 11:07

Danas se širom Evrope traži pravo glasa za osobe s invaliditetom

Autor:

S manje od mjesec dana do evropskih izbora, na šesti po redu Evropski dan samostalnog života pozivaju se osobe s invaliditetom da izađu i glasaju i istovremeno istaknu prepreke u političkoj participaciji i učešću u društvenom životu. Barijere mogu predstavljati nepristupačna biračka mjesta, materijal i procedura glasanja, ali i potpuno oduzimanje prava glasa. Da bi živjeli nezavisno, osobama s invaliditetom moraju biti obezbijeđena sva potrebna sredstva kako bi mogli sami donositi odluke i i imati punu kontrolu nad svojim životima. Predstojeći izbori na evropskom nivou pružaju priliku da se jasno stavi do znanja kandidatima da moraju promovisati punu implementaciju UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom (CRPD) i pridružiti se borbi za ostvarivanje prava na samostalan život za sve građane.  Na ovo je u svom proglasu danas ukazala Evropska mreža za samostalni život (ENIL) koja će pozvati kandidate za EU poslanice/poslanike da potpišu Manifest. 

 

ENIL je objavio vodeći Manifest sa četiri ključna principa za realizaciju nezavisnog života u Evropi:

1. Osigurati slobodu kretanja za sve. Neprihvatljivo je da osobe s invaliditetom ne mogu da biraju gdje će živejti, studirati ili putovati unutar EU. Pravo na slobodno kretanje trebalo bi podržati snažnim evropskim socijalnim okvirom kako bi prava EU bila dostupna svima;

2. Prekinuti institucionalnu brigu. Djeca s invaliditetom i odrasli s invaliditetom su i dalje segregisani u velikim i malim institucijama širom Evrope. Nezavisni život u zajednici je pravo za sve osobe s invaliditetom;

3. Uključiti građane s invaliditetom u transparentnije i efikasnije planiranje i potrošnju fondova EU. Osobe s invaliditetom su u velikoj mjeri isključene iz odluka o tome kako se koriste EU fondovi, čak i kada se troše na projekte koji imaju za cilj poboljšanje njihovog života. Ovaj proces treba da bude zasnovan na zajedničkom radu, uz puno učešće osoba s invaliditetom;

4. Osnovna prava osoba s invaliditetom. „Samostalni život je u stanju da nas sve ustane iz kreveta“. Samostalan život znači pristup obrazovanju, zapošljavanju, javnom prevozu, stanovanju, kulturi, sportu i drugim oblastima. Koordinacija je potrebna na svim nivoima vlasti kako bi se osiguralo da osobe s invaliditetom mogu učestvovati u društvu kao aktivni građani. Osobe s invaliditetom i njihovi saveznici iz cijele Evrope obilježit će šesti put Dan samostalnog života različitim akcijama, uključujući konferencije, proteste, publikacije i video zapise.

 

UMHCG danas pokreće kampanju koja će trajati narednih 10 dana, kada ćemo 15. maja obilježiti istovremeno ovaj datum i Svjetski dan podizanja svijesti o pristupačnosti, koji se u svijetu obilježava svakog trećeg četvrtka u maju, a ove godine će se po prvi put obilježiti u Crnoj Gori.

Do tada pozivamo sve građanke i građane da „glasaju“ za svoj izbor, koristeći hešteg #ILDAY19 i #IVOTEFOR ili #GlasamZa, i na taj način pošalju poruke donosiocima odluka i ukupnoj javnosti o tome za šta glasaju.

Fotografije i druge materijale možete slati u inboks naše Fejsbuk stranice i Instagram naloga ili objavljivanjem na svom profilu uz tagovanje UMHCG.

 

Hajde da svi glasamo! Imamo pravo da biramo.

 

Izvor: ENIL i UMHCG

Pročitano 3482 put(a)

Back to top