subota, 15 septembar 2018 16:12

 Švedska Malala apeluje na klimatske promjene

Autor:

Usled najvrelijeg ljeta u istoriji Švedske, Greta Tunberg, poznatija kao švedska Malala, odlučila je da protestvuje ispred švedskog parlamenta kako bi natjerala političare da poduzmu mjere protiv klimatskih promjena.

Taj jednostavan zaključak podstakao je petnaestogodišnju Gretu da protestvuje na najdjelotvorniji način koga se sjetila. Ona je u štrajku i odbija da ide u školu, sve do izbora u Švedskoj 9. septembra, kako bi skrenula pažnju na klimatsku krizu.

Geta je osoba s autizmom, koja svoj invaliditet prepoznaje kao dar koji joj je pomogao da prepozna klimatsku krizu.

"Nije me briga ako budem imala problema u školi sve dok vjerujem da i pojedinac može nešto da učini", zaključuje djevojčica

Svakog dana, već dvije nedelje, ova devojčica u tišini sjedi na popločanom betonu ispred parlamenta u centru Stokholma, dijeleći letke na kojima piše: "Radim ovo jer vi odrasli uništavate moju budućnost."

"Ovo radim jer niko drugi ništa nije preduzeo. Moja je moralna dužnost da preduzmem sve što mogu. Želim da političari postave pitanje klime kao prioritet, da se usredsrede na klimu i pristupe joj kao kritičnom pitanju“, kaže djevojčica.

Kad je ljudi upozoravaju da bi trebala da bude u školi, Greta uperi prstom na knjige u svojoj torbi. "Knjige su mi ovdje", govori na besprekornom engleskom. "Ali ja i razmišljam: Šta propuštam? Šta ću novo naučiti u školi? Činjenice više nisu važne, političari ne slušaju naučnike, zašto da onda ja učim?" Njen protest iznenadio je sve one koji su zadivljeni reputacijom Švedske kao zemlje pionira po pitanju brige za okolinu. Ove godine ta zemlja je izglasala "najambiciozniji klimatski zakon na svijetu".

Njeni roditelji žele da Greta prekine štrajk i da se vrati u školu, dok među učiteljima vlada podijeljeno mišljenje.

"Kao ljudi, kažu da je dobro to što radim, ali kao učitelji smatraju da bih trebala da prestanem."

Gretina svijest o klimatskoj krizi prije nekoliko godina je uzrokovala prevrat u njenoj porodici.

Njena majka, inače, poznata operska pjevačica Malena Erman, odustala je od svoje svjetske karijere zbog klimatskih djelovanja avijacije.

"Greta nas je prisilila da promijenimo svoje živote", tvrdi njen otac Svante. "Nisam imao pojma o klimi. Počeli smo da je istražujemo i čitamo knjige o njoj – i Greta ih je pročitala."

Učitelji bi joj govorili da ugasi svijetla i štedi papir, a zatim bi za praznike otišli u Njujork. Za Gretu to jednostavno nije bilo dovoljno: "Svako misli da je ta kriza rešiva bez napora, bez žrtve", napisala je u članku koji je dugo kružio po društvenim mrežama, a preveden je i na engleski.

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: www.žena.blic.rs

Pročitano 4540 put(a)

Back to top