nedelja, 26 mart 2017 14:23

Jednaki u različitosti

Autor:

Natalija Lazić majka Jovane Lazić koja ima autizam, objašnjava da je naišla na štivo u kojem se autizam, ma kako to nama zvučalo, nalazio zaveden pod pojmom “šizofrenija”! Jovani je autizam dijagnostikovan između druge i treće godine. Autizam definiše slaba verbalna i neverbalna komunikacija,  kao i loša socijalna interakcija. Rana dijagnostika, tretman i uključivanje u obrazovni proces ključni su za djecu sa autizmom da bi mogla da postanu samostalna.

Jovanina majka Natalija ističe da osobe s autizmom samo spolja izgledaju nezainteresovano, ali da itekako dobro znaju šta se oko njih priča i radi. "Milion puta se desilo da Jovana čita novine i uopšte ne obraća pažnju na nas, a da ustvari dobro zna o čemu smo u tom trenutku pričali i to ponovi od riječi do riječi" objašnjava Natalija.

Istražujući svoj talenat kroz igru, ona je u ranom djetinjstvu pokazala svoj talenat za pjevanjem, negdje oko četvrte godine.

"Čini mi se da je prije počela da pjeva nego da priča", ispričala je Natalija.

Jovana i njeni drugari, koji su takođe osobe s autizmom, su snimili svoj prvi disk-CD na kom se nalazi "Vilinska pjesma" - himna osoba s autizmom Srbije, a na kojem je radio čitav tim.

Himnu osoba s autizmom u Srbiji, možete pronaći ispod ovog teksta.

 

Izvor: www.telegraf.rs

Pripremila: Ivana Bogdanović

Pročitano 1875 put(a)

Back to top