petak, 28 april 2017 14:19

Pravnik koji ruši predrasude o OSI

Autor:

Nebojša Kuruzović, po struci je diplomirani pravnik, zaposlen u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Vlade RS. Nakon završene srednje škole, Nebojša je upisao Pravni fakultet u Banja Luci. Na početku fakulteta još uvijek je imao djelimično oštećenje vida, mogao je da čita i da koristi udžbenike za učenje.

„Polovinom školovanja oštećenje je postajalo progresivnije, više nisam mogao sam da čitam. Tako da mi je majka čitala knjigu, snimala na diktafonu i onda sam ja taj materijal preslušavao i tako učio i pamtio. Mnoga zanimanja su ranije bila nepristupačna osobama s oštećenjem vida, pa tako i pravo, ali je tu na scenu stupila tehnologija, koja je olakšala mnogo toga. Da sam završio pravo osamdesetih godina prošlog vijeka, ja sigurno ne bih radio, a sada radim u oblasti međunarodnog i evropskog prava. I opredijelio sam se da radim u ovoj oblasti jer većinu kvalitetnog materijala mogu naći na internetu. U današnje vrijeme, svi kompjuteri i telefoni imaju govorne programe i mogu  da radim, samo mi je važno da mi dokumenti budu u elektronskom formatu“, kaže Kuruzović.

Nakon završenog fakulteta, Nebojša je radio u jednoj advokatskoj kancelariji, kada je dobio informaciju da je prošao na konkursu za posao u Ministarstvu ekonomskih odnosa u Vladi RS.

Danas, uz pomoć tehnologije, osobe s oštečenjem vida mogu nesmetano da funkcionišu. Međutim, problem nije u tehnici, već u ljudima, kaže Kuruzović. „Živimo u vremenu kada trebamo više raditi na osvještavanju sebe i drugih. Potrebno je prihvatiti stanje u kojem se ljudi nalaze i onda raditi i živjeti u skladu sa tim.“

O svom invaliditetu kaže: „Imao sam više "tragikomičnih" situacija da se ljudi, koji ne znaju da imam oštećenje vida naljute na mene jer ih ne pozdravljam. Smatram da mi je invaliditet donio mnogo toga pozitivnog u životu”.

Na kraju, Nebojša kaže da osobe s invaliditetom ne treba sažaljevati, već im treba izaći u susret, kako na individualnom nivou, tako i na nivou  cjelokupnog društva. „Društvo treba da obrati veću pažnju na osobe s invaliditetom i da im pomogne oko zapošljavanja jer oštećenje vida ne treba da predstavlja prepreku u zapošljavanju osoba s invaliditetom”.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: www.6yka.com

Pročitano 2075 put(a)

Back to top