četvrtak, 26 april 2018 16:08

NAJAVA KAMPANJE POVODOM 5. MAJA, EVROPSKOG DANA SAMOSTALNOG ŽIVOTA

Written by

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji s Ministarstvom evropskih poslova obilježiće 5. maj, Evropski dan samostalnog života. Događaj će biti organizovan u petak, 4. maja, s početkom u 11:00 časova na trotoaru između Biblioteke „Radosav Ljumović“ i zgrade Skupštine Glavnog grada u Podgorici, a u okviru projekta EU4ME koji finansira Evropska unija i sprovodi UNDP.

Evropska mreža za samostalni život (European Network for Independent Living) – ENIL i njene članice 5. maj smatraju posebno važnim datumom u kalendaru pokreta osoba s invaliditetom. Ovaj datum se obilježava u cilju podizanja svijesti o samostalnom životu, što nas podsjeća da imamo pravo na sopstveni život, sopstvene odluke i izbore, kontrolu nad podrškom koju dobijamo od drugih, odgovornost da za postupke snosimo i “posljedice” i pravo na grešku koje neće biti automatski povezivano s činjenicom da imamo invaliditet i da su greške logične.

Narednih dana ćemo sprovoditi kampanju putem društvenih mreža tako što ćemo putem našeg portala www.disabilityinfo.me objavljivati razne tekstove o samostalnom životu, zanimljive video snimke i slike, kako bismo ukazali na značaj samostalnosti osoba s invaliditetom. Zato vas pozivamo da sve poruke navedenog sadržaja šaljete na našu FB stranicu ili Instagram nalog. Danas, na Međunarodni dan pasa vodiča, smo objavili tekst koji je pripremila Marijana Mugoša—Šćekić, prva korisnica psa vodiča u Crnoj Gori. Predlažemo da ga preuzmene s ovog linka.

ENIL, čija je UMHCG članica, ove godine pokrenula je kampanju s ciljem da se ukaže na barijere s kojima se osobe s invaliditetom susreću prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. U vezi s tim, planiran je program koji obuhvata simulaciju kretanja pomoću pomagala koja koriste osobe s invaliditetom uz učešće predstavnika partija koje učestvuju na lokalnim izborima u Glavnom gradu. Simulacija ima za cilj da predstavnici partija dožive iskustva osoba s invaliditetom i uvide s kakvim se preprekama OSI, koje žive i rade u Podgorici, suočavaju. Sve vrijeme će ovu aktivnost pratiti i same osobe s invaliditetom koje će tom prilikom razgovarati s predstavnicima partija.

U okviru ovog događaja, nakon uvodnih obraćanja i simulacije, u dijelu Njegoševe ulice ispred Biblioteke „Radosav Ljumović“ planiran je i otvoreni atelje u okviru koga će korisnici usluga UMHCG i predstavnici partnerskih organizacija koji se bave umjetnošću izlagati svoje radove i stvarati nove. U okviru žive biblioteke svi zainteresovani će imati priliku da čuju životne priče, a dodatno je i planiran i flešmob.

Pozivamo sve građane/ke da nam se pridruže na Trgu s početkom u 11 časova, a ako nijesu u prilici svoje fotografije ili poruke podrške mogu poslati ili objaviti na društvenim mrežama uz haštegove #IndependentLiving #IL #ENILilDAY #ILDAY2018.

Pripremila: Anđela Miličič

Pročitano 1576 put(a)

Back to top