subota, 07 oktobar 2017 15:48

UMHCG i Telenor fondacija: Kreirana aplikacija za besplatnu pravnu pomoć

Autor:

(Podgorica, 22. septembra) – Osobe s invaliditetom i njihove porodice kojima je potrebna besplatna pravna pomoć, informacije o ostvarivanju prava mogu dobiti i putem mobilne aplikacije DisabilityINFO. Aplikacija je dio rezultata projekta „ICT u službi ostvarivanja i zaštite prava osoba s invaliditetom“, koji je podržala Telenor fondacija i čija je realizacija počela u junu prošle godine.

Kroz unapređenje portala www.disabilityinfo.me, u periodu od septembra 2016 - juna 2017, obezbijeđena je besplatna pravna pomoć za 125 osoba, ne uključujući studente s invaliditetom, a informacije o načinima ostvarivanju i zaštite prava kroz upravne i sudske postupke dobile su 2552 osobe s invaliditetom i članovi njihovih porodica.

"Kroz rad našeg Udruženja uvidjeli smo da osobe s invaliditetom nemaju dovoljno informacija o svojim pravima, niti znaju kako se određene pravne procedure pokreću. Zato smo i pokrenuli ovaj projekat, i izradili smjernice za ostvarivanje osam različitih prava na našem portalu. To se pokazalo kao odličan potez, jer je više od 2000 osoba preuzelo smjernice i informisalo se o svojim pravima. Najviše smjernica preuzeto je o pravu na ličnu invalidninu, više od 900 puta“, rekla je Miroslava Mima Ivanović na pres konferenciji.

Putem portala i aplikacije osobe s invaliditetom mogu se informisati i o smjernicama za ostvarivanje prava na besplatno visoko obrazovanje, naknadu po osnovu nezaposlenosti, povlasticama na putovanje, ostvarivanju prava glasa, subvencijama iz oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja, materijalnom obezbjeđenju porodice, ličnoj invalidnini i dodatku za njegu i pomoć.

U januaru je Online pravno savjetovalište unaprijeđeno opcijom za audio/video poziv, uz pomoć koje korisnici/ce svakog četvrtka u periodu od 12 do 14 sati mogu dobiti pravne savjete ne samo putem čata, već i putem direktnog audio ili video poziva s UMHCG pravnim timom.

O značaju ovog projekta za osobe s invaliditetom i članove njihovim porodica najbolje govori činjenica da su nam se u toku cijele 2016. godine obratilo 124 osobe, dok taj broj za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 125.

U narednom periodu UMHCG će nastaviti da pruža besplatnu pravnu pomoć i putem Online pravnog savjetovališta, te pozivamo osobe s invaliditetom i druge zainteresovane građane/ke da nam se jave i putem novih kanala komunikacije - Android i IoS aplikacije.

Pročitano 3387 put(a)

Back to top