utorak, 26 jun 2018 14:33

Najava: UMHCG i CRNVO organizuju četvrti trening za članice MOOSICG

Written by

 

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji s Centrom za razvoj nevladinih organizacija organizovaće 3. i 4. jula 2018. trening namijenjen članicama Mreže organizacija osoba s invaliditetom Crne Gore (MOOSICG) u Pržnu, hotel Residence.

Trening o mehanizmima učešća osoba s invaliditetom u procesima donošenja odluka je četvrti u nizu seta treninga (od ukupno šest) koji će biti organizovani s ciljem jačanja kapaciteta članica Mreže organizacija osoba s invaliditetom, kako za sprovođenje ostalih aktivnosti projekta Umrežavanjem do boljeg rada, tako i za nastavak rada u sopstvenoj organizaciji.

Osim sticanja opštih znanja o mehanizmima učešća OSI u procesima donošenja odluka, učesnici će imati priliku da pripremaju zahtjeve za slobodan pristup informacijama, kako bi se s metodama desk istraživanja o sprovođenju Strategije zaštite od diskriminacije i promocije jednakosti moglo započeti odmah nakon završetka treninga.

Teme koje će se obrađivati na treningu su: pravni okvir za učešće NVO u procesu kreiranja i sprovođenja javnih politika na nacionalnom/lokalnom nivou, oblici saradnje između državnih organa i NVO na nacionalnom nivou, mehanizmi saradnje između državnih organa i NVO, institucionalni okvir za saradnju državnih organa i NVO, građanske inicijative, Skupština građana, referendum (lokalna skupština), građanska žalba i predstavke - Statut opštine i drugi oblici participacije i uključivanja u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou

Aktivnost je dio projekta Umrežavanjem do boljeg rada, koji sprovodi Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji s Centrom za razvoj NVO, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. 

Pripremila: Anđela Miličić

 

Pročitano 1637 put(a)

Back to top