sreda, 12 februar 2020 11:27

Dizni u problemima: Trideset tužbi zbog neprilagođenosti zabavnih parkova osobama s invaliditetom

Autor:

Trideset tužbi, koje su podnijeli posjetitelji Diznijevih zabavnih parkova s autizmom, koji su navodno nepravedno dugo čekali ulazak na atrakcije, trebalo bi ići u proces, odlučio je žalbeni sud. Iako Dizni nudi mrežni sastav rezervacija za osobe s invaliditetom, to ne eliminiše u potpunosti njihovo čekanje na ulazak na vožnje, kazao je sud u svom mišljenju. Odluka ne rješava temeljna pitanja, ali daje tužiteljima još jednu priliku da pokušaju dokazati da pristupačnost u parkovima nije adekvatna. "Dizni Parkovi imaju neumornu predanost pružanju inkluzivnog i pristupačnog okruženja za sve naše goste", rekla je Diznijeva portparolka u izjavi.

"Odluka žalbenog suda vraća tužbe nižem sudu radi daljnjeg postupka. Pregledavamo odluku i procjenjujemo sljedeće korake", izjavila je ona.
Posljednjih godina Dizni je razvio novi sastav za pristup osobama s invaliditetom, što je u središtu parnice Diznijeva pravila omogućavaju osobama s invaliditetom da unaprijed rezervišu vožnju, iako moraju čekati do 15 minuta. Sastav je poznat kao DAS kartica ili kartica za uslugu pristupa osobama s invaliditetom.

Dizni je u 2013. ukinuo prethodni sastav koji je omogućavao osobama s invaliditetom da idu na početak reda. Sastav je privukao pažnju medija nakon što su bogati posjetioci zloupotrebljavali sastav. Prema sudskim dokumentima, mnogi posjetioci i tužitelji imaju autizam, bore se s čekanjem na vožnje u Diznijevim zabavnim parkovima.

Sud je utvrdio da DAS kartice ne rješavaju problem čekanja osoba s invaliditetom. "DAS kartica omogućava gostima s invaliditetom da izbjegavaju gužve i skučene uslove koji postoje kada stoje u redu za vožnju", napisali su sudije kao dio svoje odluke.

Izvor: IN Portal

Pripremila: Dalida Rastoder

Pročitano 1104 put(a)

Back to top