četvrtak, 19 septembar 2019 06:35

Nepropisno parkirani utiču na život OSI

Autor:

ODRŽANA RADIONICA O PROCJENI STANJA U PARKING SISTEMU GRADA U OKVIRU EVROPSKE NEDJELJE MOBILNOSTI

Osobe s invaliditetom su diskriminisane ne samo zbog fizičkih već i velikog broja barijera koje im stoje na putu u samom donošenju odluka, kazao je Milenko Vojičić

Jedan od najvećih problema parking politike je nepoštovanje propisa koji najviše utiču na osobe s invalidtetom, kao i nedovoljno uključivanje građana u rješavanje problema parkiranja u gradu, ukazao je Milenko Vojičić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore na radionici u okviru Evropske nedjelje mobilnosti pod temom Procjena stanja u parking sistemu i upravljanju parkinga u Podgorici.

Radionicu su vodili Aljež Plevnik, predstavnik urbanističkog instituta Slovenije i Tomas Raj ekspert iz Edinburga, predstvnik projekta Park4SUMP.

- Sa stanovništa osoba s invaliditetom i sa problemima koji oni imaju u saobraćaju uopšte, moja ocjena na stanje parkinga je jako niska. Najveći naš problem je nepoštovanje propisa. Osobe s invaliditetom su diskriminisane zbog veoma velikih barijera koje im stoje na putu u samom učešću donošenja odluka. Prosta barijera je i ustanova Skupštine Glavnog grada jer treba posebna peripetija da ja uđem u nju. Nekome je mali problem parkirano vozilo na trotoaru, a meni je to veliki - rekao je Vojičić.

Lazarela Kalezić, sekretarka za saobraćaj, navela je da promjena politike u parkiranju podrazumijeva i promjenu razmišljanja kod građana.

- Svi smo mi građani. To znači da  ne samo mi koji radimo u javnim službama već svi treba da se uključujemo u rješavanje problema - kazala je Kalezić.

Stanje parkinga u gradu nije na zadovoljavajućem nivou tvrdi Luka Rakčević, odbornik Građanskog pokreta URA u Skupštini Glavnog grada.

-Stanje parkinga u gradu je jako loše, prvenstveno zbog lošeg urbanog planiranja Glavnog grada. Mislim da se problemu nije pristupalo sistemski, već nekim pristupom koji je stvorio više dodatnih problema nego što je rješavao postojeće - rekao je Rakčević.

Dejan Topčević, iz NVO Biciklo.me, kazao je da treba stati na kraj parkiranim vozilima na biciklističkim stazama.

-Naš najveći problem je korištenje biciklističkih staza za parkarinje. Trudićemo se da damo doprinos da se to nekako eliminiše i da možemo da koristimo biciklističku infrastrukturu na način koji je predviđen. - Dejan Topčević.

Tomas Raj je za kratko vrijeme u Podgorici primijetio brojne nedostatke kada je riječ o politici parkiranja.- Tek sam jedan dan u Podgorici i bio sam ispred ekonomske škole i bilo je vrlo nejasno da li je automobilima dozvoljeno da tu parkiraju, nema nikakvih znakova. To je samo jedan primjer, a ima ih mnogo u Podgorici - kazao je ekspert iz Edinburga.Alija Hamić, iz preduzeća Parking servis, kazao je da se radi nekoliko projekata kako bi građani lakše dolazili do parking mjesta.- U projektu smo postavljanja saobraćajne signalizacije koja će da upućuje građane gdje se nalaze naše garaže i parkinzi. Radimo i pilot projekat koji će moći građani da koriste preko aplikacije i koji će korisnika odvesti do slobodnog parking mjesta - rekao je Hamzić. Plevnik je predložio Hamziću da se uradi saobraćajna signalizacija i na engleskom jeziku.

Prva javna punionica u Podgorici

Na raskrsnici ulice Njegoševe i Vučedolske, kod zgrade Skupštine Glavnog grada, u rad je puštena prva javna punionica za električne automobile.- Do kraja oktobra još dvije punionice biće instalirane u Podogrici, a do kraja godine ukupno jedanaest širom Crne Gore - kazala je Daniela Gašparikova stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori. Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković rekao je da nema značajnije teme od zaštite životne sredine. - Kada pogledamo neku širu sliku, otvaranje prve punionice za električna vozila je mali korak za taj veliki svijet, ali je veliki korak za Podgoricu i za Crnu Goru - izjavio je Vuković Igor Građević, direktor Direktorata za međunarodnu saradnju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, istakao je da je ovo samo dio šireg projekta koji tretira smanjenje efekata staklene bašte.

 

Izvor: DN Dan

 

Pročitano 3356 put(a)

Back to top