četvrtak, 25 jul 2019 09:57

Predstavljen uređaj OrCam MyEye za pomoć osobama s oštećenjem vidom

Autor:

Calims: Aparat odmah može da bude u prodaji

Uređaj za pomoć osobama s oštećenjem vidom i osobama s disleksijom, izraelske kompanije "OrCam MyEye”, na osnovu dostupne dokumentacije je tehničko pomagalo koje odmah, bez ikakvih ograničenja, može da se nađe na crnogorskom tržištu.

To je saopštio direktor Agencije za ljekove i medicinska sredstva dr Milorad Drljević na sastanku sa počasnim konzulom Crne Gore u Izraelu Rinotom Nimrodom i predstavnikom Orkam (OrCam) kompanije za Evropu Doronom Sagijem, na kojem je predstavljen uređaj.

Sastanak je organizovan u parlamentu, s Odborom za ljudska prava i slobode, a Drljević je poručio da ukoliko Orkam bude želio da se ovaj aparat deklariše i kao medicinsko sredstvo, iz Agencije su spremni da im pomognu u tom procesu, u skladu s direktivama Evropske unije. Kako je saopšteno iz Skupštine, predsjednik Odbora koji je ugostio izraelsku delegaciju, Halil Duković, kazao je da je u fokusu ovog tijela unapređenje kvaliteta života osjetljivih društvenih grupa.

U saopštenju se podsjeća da izraelska kompanija planira da uređaj predstavi tržištu Zapadnog Balkana, a Crna Gora je prva zemlja iz regiona koju su odabrali da bude i baza.

- U narednom periodu će raditi na prilagođavanju uređaja crnogorskom jeziku i jezicima razumljivim za ovaj region, što će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta u Crnoj Gori navedeno je u saopštenju.

Predstavnik kompanije Orkam za Evropu Doron Sagi naglasio je da se ova tehnologija koristi u 32 zemlje širom svijeta.

- Uređaj MyEye (moje oko) je težak 22 grama i sadrži kameru, procesor, bateriju i svjetlo za noćni režim. "OrCam MyEye2.0” uz pomoć kamere snima tekstove i pretvara ih u govor, odnosno čita napisani tekst korisnicima. Ovaj uređaj prepoznaje i boje, novčanice, pa čak i lica. "OrCam MyEye2.0” može da prepoznaje ljude tako što zapamti njihovo lice i pri svakom sljedećem susretu izgovara njihovo ime. Osoba koja koristi ovaj uređaj treba prstom da pokaže na dokument ili stvar koju želi da pročita, a postoji mogućnost podešavanja brzine čitanja i pauziranja. Uređaj prepoznaje tekst s bilo koje površine ili ekrana, a privatnost korisnika je potpuno zaštićena, jer uređaj nigdje ne skladišti skenirane podatke pojasnio je Sagi.

Uređaj "OrCam MyEye1.0” košta oko 3.500 eura, a predstavljeni uređaj "MyEye 2.0” oko 4.200 eura.

Uređaj može da se prikači na sve oblike naočara, dizajniran je kao blutut slušalica. Orkam konstantno radi na unapređenju MyEye-ovog softvera koji se ažurira preko interneta, a cilj je da uređaj bude sveobuhvatan za potrebe korisnika navodi se u saopštenju.

Prvi korisnik Or kamovog uređaja u Crnoj Gori Andrija Samardžić je tokom sastanka učesnicima demonstrirao funkcionisanje uređaja u čitanju nepoznatog teksta.

Uređaj koristi 15-ak dana i naglasio je da je izuzetno zadovoljan, te da mu ovaj aparat pomaže da bude efikasniji u radu i nezavisniji u svakodnevnom životu.

Izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović je zahvalio predsjedniku Odbora za ljudska prava i slobode koji u kontinuitetu pokazuje spremnost da doprinese unapređenju položaja osoba s invaliditetom.

Izvor: Dnevne novine Nova Pobjeda

Pročitano 2351 put(a)

Back to top