subota, 03 septembar 2016 15:23

U Australiji novčanica za osobe oštećenog vida

Autor:

Australija uskoro uvodi posebnu verziju novčanice od pet dolara koja će po prvi put posjedovati taktilni element kako bi osobama oštećenog vida omogućila da razlikuju novčanice novca.

Priča o dodavanju taktilnog elementa počela je prije tri godine kada je 15-godišnjak Konor Mekliod zajedno sa svojom majkom započeo potpisivanje peticije sa željom da osobama oštećenog vida olakša razlikovanje novčanica.

''Novčanice jesu različite veličine i to pomaže, ali problemi nastaju ako osoba nema od svake novčanice po jedan primjerak radi poređenja i organizacije'', napisala je Meklidova majka Ali Lankaster.

Nakon što je više od 57 hiljada osoba potpisalo peticiju Australijska centralna banka je u februaru 2015. godine obećala da će sljedeća generacija australijskog novca uključivati taktilne elemente koje su Mekliod i njegova majka tražili.

''Ja sam smo običan klinac, ne vidim sebe kao aktivistu. Ali ako uočim nešto što mi se ne čini da je u redu, volim da zavrnem rukave i uradim nešto po tom pitanju umjesto da se samo žalim“, rekao je Mekliod.

Što se tiče drugih država, nemaju svi adekvatan način za diferencijaciju novčanica. U Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi novčanice svih vrijednosti su iste veličine i dok Kanada ima taktilne elemente za njihovo razlikovanje, SAD tek treba da ukomponuju takve elemente u dizajn svojih novčanica.

 

Pripremila: Miličić Anđela

Izvor: antenam.net

Pročitano 2392 put(a)

Back to top