utorak, 13 septembar 2016 15:22

Google mapa sa pristupačnim objektima za OSI

Autor:

Udruženja paraplegičara Podgorica izvršilo je mapiranje u svim crnogorskim opštinama i na taj način kroz Google mapu obezbijedilo osobama sa invaliditetom podatke o pristupačnim javnim objektima i javnim površinama na području Crne Gore.

U okviru projekta “OSI – pristupačnost i Crna Gora”, kojeg je ta NVO posljednjih mjeseci realizovana uz finansijsku podršku Telekoma, izvršen je monitoring u opštinama Nikšić, Berane, Bar, Ulcinj i Herceg Novi, koje nisu obuhvaćene ranijim aktivnostima.

Podaci o pristupačnosti, kako navode iz Udruženja paraplegičara Podgorica, dostupni su na sajtu te organizacije (www.osipodgorica.me), kao i sama mapa. Pored toga na sajtu se nalaze i informacije o pristupačnim objektima koji posjeduju taktilne crte za osobe oštećenog vida.

“Na ovaj način omogućena je bolja informisanost lica sa invaliditetom o pristupačnim objektima na području Crne Gore. Pomoću Google mape, lica sa različitim vrstama invaliditeta, prvenstveno osobe koje su korisnici  kolica, dobiće informaciju da li su, i u kojoj mjeri, određeni objekti u javnoj upotrebi pristupačni njihovim potrebama”, navode iz te NVO.

Google mapa je jednostavna za korišćenje, omogućava lak i brz uvid u sve objekte koji sadrže elemente pristupačnosti za osobe sa invaliditetom, pružajući mogućnost filtriranja po kategoriji objekata, elementima pristupačnosti, pretrage po ključnoj riječi, kojima se prikazuju samo željene lokacije na mapi, kao i prikaz tačne lokacije gdje se objekat nalazi.

Mapa ima mogućnost da se dopunjuje i tako omogućava da se pravovremeno ažurira, povećanjem broja pristupčnih objekata. Za svaku lokaciju su navedene informacije o adresi, broju telefona, radnom vremenu, kao i spisak elemenata pristupačnosti koje lokacija sadrži. Shodno tome, postoje interesovanja i državnih institucija da link Google interaktvine mape bude i na zvaničnim veb sajtovima istih. Tako je naglašeno da će se mapa nalaziti na sajtu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

 

Pripremila: Miličić Anđela

Izvor: www.vijesti.me, www.osipodgorica.me

Pročitano 3901 put(a)

Back to top